Ingrid Fiskaa representerer SV på Stortinget. Nå blander hun seg inn i NATO-debatten i Sverige. Jon Helgheim (Frp) reagerer kraftig.

Fiskaa, som er forsvars- og utenrikspolitisk talsperson for SV, har skrevet et debattinnlegg i Aftonbladet, hvor hun advarer svenskene mot å bli medlam av NATO.

När Sverige nu diskuterar Nato borde erfarenheterna från Norge vara med. Sverige riskerar att förlora handlingsutrymme när det kommer till egna säkerhetspolitiska intressen, precis så som Norge har gjort.

Fiskaa peker på at NATO ikke lenger fungerer som en forsvarsallianse, men har inntatt en mer offensiv rolle, gjennom det som kalles «out of area»-strategien.

Det som en gång var ett territorialförsvar för Norges säkerhetsintressen är nu ett ”försvar” först och främst med nischkapaciteter, anpassat till en Natoarmé som kan användas där det behövs för USA:s och Natos offensiva militära styrkor.

Fiskaa ser flere problematiske trekk ved utviklingen av det norske Forsvaret, uten at hun nevner satsingen på kjønnsrådgivere, Pride-markeringer og imamer. Hun er særlig kritisk til innkjøpet av F-35 på bekostning av svenske JAS Gripen. Så Fiskaa smisker litt med svenskene, altså.

USA pressade Norge hårt. I stället för att handla med Sverige har därför Norge nu stridsflygplan väl ägnade om man vill attackera mål på marken i andra världsdelar, men dålig anpassade till ett för Norge viktigt säkerhetspolitiskt intresse – patrullering och handhavande av suveränitet över norska havsområden.

Norge har overlatt forsvaret av eget territorium til USA og Storbritannia, mener Fiskaa. Den gradvise forandringen kan nå ende opp med et historisk linjeskifte allerede i juni.

Allt pekar på att Norge då kommer att tillåta amerikanska militärbaser på norsk mark. Nu ska tidigare principer om att balansera medlemskapet med restriktioner för andra medlemsländers aktivitet i Norge överges.

Linjeskiftet som allerede har skjedd, ved at Norge leverer våpen til en krigførende nasjon, dét er ikke Fiskaa like opptatt av. Men hun advarer svenskene:

Att vara Natomedlem innebär en stor press att anpassa sig till nya förändringar allteftersom. Det som man i dag säger inte alls är nödvändigt för att vara med i Nato, framställs i morgon som ett självklart steg att ta eftersom vi ju är medlemmar.

Norge har gått fra å være en fredsnasjon til å bli et uselvstendig NATO-land, mener Fiskaa. Hva hun mener med fredsnasjon fremkommer ikke av teksten. Våre utallige forsøk på å eksportere fred har ikke så mye suksess å vise til.

Fiskaa avslutter slik:

Om Sverige ska gå med i Nato så borde det ske genom en öppen och upplyst offentlig debatt. Norges försvarspolitik och den frånvarande debatten är inte ett exempel Sverige borde följa.

Helgheim reagerer

Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet reagerer på utspillet, og gir uttrykk for dette på sin Facebook-side.

At SV er et virkelighetsfjernt parti visste jeg fra før, men at det står såpass dårlig til visste jeg ærlig talt ikke.

Hva slags farlig tankegods er det som styrer dette partiet?

Nå har de altså hengitt seg til en påvirkningskampanje for å hindre Sverige i å bli NATO-medlem. For å nå dette målet bruker de ren løgnpropaganda og falske påstander om at NATO har gjort Norge mer sårbart. Dette er samme type propaganda som Putin bruker for å skyve ansvaret for Russlands aggresjon over på NATO.

Å gi makt til dette partiet er rett og slett farlig!

Uansett kan det hende at debatten blir uvesentlig, siden nye medlemmer av NATO krever et enstemmig vedtak, og Tyrkias president Erdogan sier at han ikke støtter at Sverige og Finland skal bli en del av NATO.

Erdogan går mot svensk og finsk Nato-medlemskap

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.