Valgresultatet i Nord-Irland, der det nasjonalistiske Sinn Féin vant en historisk seier, kan bety mer Brexit-trøbbel. EU ba mandag Boris Johnson om å «jekke ned retorikken et hakk», etter antydninger om at Storbritannia vil kunne fjerne handelsrestriksjonene mellom de to delene av Irland.

Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič har oppfordret den britiske regjeringen til å «jekke ned retorikken» og «være ærlig om avtalen de signerte», i frykt for at Boris Johnsons regjering kunne gjøre om Nord-Irland-protokollen etter valgene i Nord -Irland. Den slovakiske kommisjonæren fortalte Politico Playbook at EU allerede har vist mye fleksibilitet ved å foreslå påvirkelige, holdbare løsninger, og vi står klare til å fortsette diskusjoner.

– Vi trenger den britiske regjeringen for å ringe ned retorikken, være ærlig om avtalen de signerte og samtykker i å finne løsninger innenfor rammen. (Politico)

Total uenighet

Den britiske regjeringen – som allerede er i trøbbel – møter i dag de fem største partiene i Nord-Irland Storbritannias minister for Nord-Irland, Brandon Lewis.

Han ba samme dag om at det dannes en stabil og ansvarlig regjering tross uenigheten om brexit og Nord-Irland-protokollen.

Det demokratiske unionistpartiet (DUP), som nå må gi fra seg førsteministervervet til Sinn Féin, har sagt at det ikke ønsker å delta i en samlingsregjering hvis ikke protokollen endres slik at handelsrestriksjoner mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia fjernes. (NTB)

Problemet som nå har havnet på Johnsons bord er at DUP er forpliktet til å sitte i en samlingsregjering, selv om de ikke lenger får førsteministeren.

Langfredagsavtalen (Good Friday Agreement) innebar opprettelse av en egen demokratisk forsamling for Nord-Irland med en provinsregjering bygd på konsensusprinsippet (d’Hondts metode). Videre regulerte avtalen et nord-sør-råd for Irland, et lignende råd for London-Dublin, reduksjon av britisk militært nærvær og en avvæpning av IRA samt løslatelse av paramilitære fanger. Den britiske og den irske regjeringen stilte seg bak avtalen, som fikk 71 prosent tilslutning i en nordirsk folkeavstemning.(Store norske leksikon)

Antagonistene i unionistpartiet DUP og nasjonalistene i Sinn Féin fikk henholdsvis 25 og 27 seter i det nordirske parlamentet. Allianse-partiet ble tredje størst med 17 seter.

De tre topppartiene vil neppe være enige om mye. Det nasjonalistiske Sinn Féin presser på for en folkeavstemning og har ingen interesse av å bli kvitt den splittende Nord -Irland-protokollen. DUP støtter nøyaktig det motsatte. Alliansen ønsker å fjerne det dualistiske systemet som favoriserer de to andre partiene. Så til tross for Sinn Feins forventede historiske seier, er Belfast sannsynligvis på vei mot en politisk floke. (Frontline)

Det kan selvsagt løses ved at Boris Johnsons regjering kan bestemme seg for direktestyre, som igjen vil kunne sette fyr på både katolske og protestantiske irer.

I skyggen av den nordirske floken kan Boris Johnson og de andre som gikk inn for Brexit glede seg over at Brexit ikke har lagt noen stor demper på handelen i City.

UK private equity firms have shrugged off  concerns and nearly doubled their acquisitions of corporations on the continents last year compared to 2020, new data has revealed. According to research from the independent financial consulting firm Accuracy, acquisitions rose from 245 in 2020 to 442 in 2021. (Daily Express)

Sefco Brexit warning (Politico Playbook)

Explained: What Sinn Fein’s victory could mean for Northern Ireland and the U.K. (Frontline)

Clean sweep for Brexit Britain as European business surges 80% – City of London victory (Daily Express)

Les også:

Sinn Féin er nå største parti i hele Irland

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.