Idag skal Filippinene velge ny president og det er ifølge de siste meningsmålingene 56 prosents sjanse for at sønnen til tidligere president Ferdinand Marcos vinner med nuværende president Dutertes datter som kandidat til visepresident-embedet. 

Marcos styrte landet med omfattende personlige fullmakter under militær unntakstilstand fra 1972 til 1981. Han ble styrtet i det stort sett fredelige «People Power»-opprøret i februar 1986.

Det er ti kandidater til presidentembedet. Relativt flertall er tilstrekkelig for å etterfølge den farverike/omstridte (stryk det som ikke passer) Rodrigo Duterte, han som omtalte daværende amerikanske president Obama som «son of a whore»

Meningsmålingene peker i retning av at Marcos Jr. kan oppnå absolutt flertall. Hans popularitet er basert på folkelig misnøye med at det er skjedd lite på områdene korrupsjon og fattigdom etter farens avgang.

Valgets vinner vil få nok å jobbe med. Økonomien krympet i 2020 for første gang siden asiakrisen i 1997 og er fremdeles sterkt hemmet av de begrensningene politikerne verden over la på samfunnet med henvisning til covid 19. Fattigdom, arbeidsledighet, inflasjon, betent politisk splittelse – er stikkord. 

Hvordan arven etter avtroppende Rodrigo Duterte skal forvaltes, er en sak for seg selv. Dutertes håndtering av narkotikaproblematikken blir omtalt som en ‘mulig forbrytelse mot menneskeheten’.

Hvis Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr. triumferer blir det av motstanderne fremstilt som en reversering av opprøret som i 1986 sendte faren i eksil på Hawaii, USA, hvor han også døde i 1989. 

Marcos Jr.s mor, parlamentarikeren Imelda som deltok i konkurransen Miss Manilla i 1953 og giftet seg med Ferdinand Marcos neste år, bare elleve dager etter at de traff hverandre, har to ganger gjort imponerende forsøk på å gjenerobre makten på Filippinene etter at familien returnerte fra USA. 

I Vesten er hun kanskje mest kjent for sin sko-fetisj som nu kan oppleves på museum.

Marcos-familien har i alle år kjempet for å få tilbake de verdier myndighetene beslagla etter People Power-revolusjonen.

Marcos Jr. har standhaftig forsvart sin fars arv og nekter å erkjenne det politiske motstandere omtaler som grusomheter og plyndringer under farens styre. Under valgkampen har hans primære budskap vært av nasjonalistisk karakter. 

Les også:

Islamisme på Filippinene

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.