Jean-Pierre Clamadieu. Stillbilde: Fabien Cazeaux / France Inter / Twitter.

Ukraina-krigen har økt energi­prisene fordi det betales risikopremie for balansen mellom tilbud og etterspørsel i energimarkedene, og prisene kan derfor ventes å gå en smule ned så snart denne akutte krisen er over og den geopolitiske situasjonen stabiliseres, sier Jean-Pierre Clamadieu, styreformann i det franske multinasjonale energiselskapet Engie.

Ikke desto mindre vil energiprisene forbli høye i lang tid fremover, da det er nødvendig for å finansiere overgangen til fornybar energi, sa Clamadieu lørdag under et intervju på tv-kanalen France Inter. Krisen vi har i øyeblikket, viser at det må settes større fart i denne overgangen, mener han.

I intervjuet sier Engie-toppen at han tror Frankrike kan gjøre seg uavhengig av russisk gass i løpet av tre eller fire år, skriver Le Figaro. Situasjonen ville bli svært vanskelig hvis leveransene skulle stanse over natten, mener Clamadieu.

Engies styreformann utgav i mars boken «L’Europe, avenir de l’industrie française» («Europa, fremtiden for fransk industri»), der han gjør rede for sine visjoner om fremtidens energisystem. Ifølge omtalen av boken ser Clamadieu på overgangen til fornybar energi, hydrogen og batterier som en sjanse til å reindustrialisere Frankrike, som kan bli ledende i det forfatteren kaller «den neste industrielle revolusjonen».

Clamadieu mener at det må bli et offentlig ansvar å beskytte sårbare grupper mot de uunngåelig høye energiprisene, men sier at dette er en politisk beslutning og presiserer at det å sette et pristak på energi vil medføre massive budsjettkostnader.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.