Document skrev for et par uker om rekordhøyt antall antisemittiske tildragelser i Canada i 2021. Nå er de tilsvarende tall for USA klare, og tendensen er den samme. Antall overgrep, hærverk og trakasseringer rettet mot jøder og jødiske samfunn i USA er høyere enn noen gang, viser Anti-Defamation League’s årlige rapport.

Det var i 2021 en økning på 34 prosent i antisemittiske episoder i forhold til året før. Til sammenligning hadde Canada en økning på 7,2 prosent, men et litt større totalt antall hendelser, til tross for at Canada har nesten bare en tiendedel så mange innbyggere som USA.

2717 hendelser gir et gjennomsnitt på mer enn syv om dagen. Det er det høyeste antall som er registrert siden ADL startet registreringen i 1979. Episodenes karakter varierer fra hærverk til vold.

I Pacific Northwest var det ifølge ADL totalt 80 hendelser i fjor. Det inkluderer 45 opptrinn med trakassering og 35 situasjoner med hærverk, men ingen overgrep.

– Vi registrerte 80 hendelser i fjor, men vi mistenker at det begås langt flere som hverken rapporteres til organisasjoner som ADL eller til myndighetene. Men antallet er en referanse på omfanget av problemene som vokser i samfunnet vårt, sa Miri Cypers ved Anti-Defamation League Northwest. 

Antisemittisme uttrykker seg gjennom blant annet trakassering, sjikane, vandalisme, overfall, vold, trusler. Miri Cypers la til:

– Vi har sett mye trakassering og trusler mot jødiske institusjoner i form av talemeldinger på telefonsvarere og i sosiale medier.

  • I januar fant Jewish Family Service i Seattle antisemittisk graffiti sprayet bare noen meter fra hovedkontoret i Capitol Hill:

– Det er greit å være en sionistisk folkemorder.

  • I februar ble vinduene og inngangsdøren til et jødisk bibliotek vandalisert.
  • I september ble det hengt opp hakekorsplakater rundt Poulsbo, Suquamish og Bainbridge Island.
  • I november tegnet noen et hakekors på en skulptur Waterfront Park på Bainbridge Island.

Rabbiner Daniel Weiner i Temple de Hirsch Sinai-synagogen i Seattle forteller om problemer: 

– Det er ekstremt smertefullt å se at antisemittismen setter nye rekorder, men det kommer ikke overraskende. Små, men urovekkende hærverk på bygningene våre. Vi har også opplevd noen cyberangrep, og ingen ser ut til å kunne svare på hvorfor alt dette skjer.

Les også:

Antisemittismen når nye høyder i Canada

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.