Et norsk artilleriskyts av typen M109A3GNM på Setermoen i Troms den 7. juli 2010. Foto: Artillerist / Wikimedia Commons.

Forsvaret har hentet gammelt artilleri fra lageret og testet det. Ingen vil bekrefte at de kan bli sendt til Ukraina, men våpnene er iallfall klare til bruk.

Artilleriskytset av typen M109 er blitt hentet fram fra lageret og testet på Setermoen. Forsvaret bekrefter overfor Aftenposten at testingen var vellykket.

Det er stort hemmelighetskremmeri rundt hvilke våpen som eventuelt kan bli gitt til Ukraina i framtiden. Det er av sikkerhetsgrunner.

M109 er beltegående artillerikanoner med kaliber 155 ammunisjon. USA sender 184.000 artillerigranater med dette kaliberet til Ukraina.

– Testskytingen viser at materiellet fungerer godt. Alle som er testet, fungerer som de skal, sier talsperson Frank Sølvberg i Forsvaret.

Avisa Fremover, som først omtalte testskytingen, skriver at Norge har 55 slike kanoner på lager. Ifølge avisa er rundt 20 av dem nå testet.

Aftenposten skriver at artilleriskytset vil være det tyngste som så langt er gitt til Ukraina.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.