Noen få dager etter bilder av en M109 haubitser, utstyrt med norsk kamuflasjemønster fra slagmarkene i Ukraina nådde verden, bekrefter Forsvardepartementet onsdag at Norge har donert 22 slike til det ukrainske forsvaret. Pressemeldingen kommenterer ikke rapportene om at en av disse selvgående vognene tirsdag ble slått ut av russisk artilleri.

– De ukrainske styrkene er avhengig av vestlig støtte i form av militært materiell og våpen for å kunne stå imot de russiske angrepene. Ukraina har bedt om denne typen våpenstøtte. Utviklingen av krigen i Ukraina tilsier at det nå er nødvendig å donere også tyngre materiell- og våpensystemer, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Onsdag brakte flere Telegram-kanaler bilder av det som angivelig viste hvordan russisk artilleri ødela en av de selvgående, norske haubitserne.

Onsdag kveld skrev VG en sak bygget på oppslag fra den russiske armeens TV-kanal Zvezda.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder å ha slått ut et selvgående ukrainsk artilleri som er levert fra Norge.

Det kommer fram på det russiske forsvarsdepartementets pressekonferanse tirsdag og er gjengitt på deres hjemmeside.

Der opplyser generalmajor Igor Konasjenkov at Russland har truffet et 155 mm selvgående artilleri av typen M109A3.

Det er også vist satellittbilder av hvordan den ble truffet av russisk artilleri. (VG)

Opplæring

FD skriver i pressemeldingen at donasjonen av sikkerhetshensyn ikke ble gjort offentlig kjent tidligere. Det kan ha sammenheng med at det har foregått opplæring på utstyret i Tyskland.

Norge har også bidratt til at ukrainske styrker har kompetanse til å operere skytsene. Denne opplæringen har funnet sted i Tyskland. (FD)

Norge har donert artilleriskyts til Ukraina (FD)

Russland hevder: Har slått ut norsk-levert artilleri (VG)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.