Frankrikes president Emmanuel Macron med nye løfter foran kommende 2. valgomgang. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Noen politikere er villige til å si og gjøre det meste for å bli valgt. Nå lover den franske presidenten å kutte all bruk av kull, olje og gass for å lokke til seg unge såkalte grønne velgere.

Frankrike skal bli det første store landet som kutter ut alt av kull, olje og gass, lover president Emmanuel Macron i et forsøk på å sanke støtte fra grønne velgere, forteller NTB-AP.

Det ambisiøse og etter manges mening nokså urealistiske valgløftet kom på et folkemøte i Marseille. Her håper Macron å vinne nye velgere – inkludert de grønne og de unge – før andre omgang i det franske presidentvalget om en uke, skriver Reuters.

I dagens pressede energisituasjon vil de fleste mene at en slik plan er temmelig livsfjern.

Frankrike får per i dag noe under 16 prosent av sin energi fra såkalt fornybare kilder. Resten kommer fra kjernekraft og fossil energi.

Fossil energi er spesielt viktig for landets samferdsel. Eksempelvis ruller det ca. 40 millioner biler på franske veier, og bare en ubetydelig andel av dette er elbiler.

Macron forstår åpenbart selv at hans såkalte grønne løfter er lite realistiske. Men så desperat er han etter å bli gjenvalgt at han ikke går av veien for å presentere nærmest hva som helst.

Document skrev nylig om hvordan Macron har vært i Marseille og fridd til landets flerkulturelle velgerskare.

Der lovet han trolig helt andre ting enn fossil-kutt, da alt babbel om «grønt skifte» er langt fra hva denne velgergruppen er opptatt av.

Les også: 

EU-kommissær: Kull- og kjernekraft er nødvendig uten gass fra Russland

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.