Anniken Huitfeldt er ikke enig med president Biden i at det som foregår i Ukraina er et folkemord. Hun rydder opp i begrepet folkerettslig og setter i virkeligheten den amerikanske presidenten på plass.

– I tillegg til at visse overgrep må være begått mot en gruppe, må de være begått med den hensikt å ødelegge helt eller delvis gruppen som sådan. Dette forutsetter en vurdering av bevis som domstoler er best skikket til å foreta. Norge uttaler seg derfor på generelt grunnlag ikke om overgrep rettet mot en bestemt gruppe kan anses som folkemord, med mindre dette først er slått fast av en domstol, uttaler Huitfeldt i en epost. (NTB)

Man må si det tilhører sjeldenhetene at en norsk utenriksminister rykker ut og beriktiger noe en amerikansk president har sagt. Men nå er ikke Biden noen vanlig president. Han sier stadig hyppigere ting som staben hans må korrigere eller dementere. I Polen kom han med tre blemmer etter hverandre. Mest alvorlig var det da han sa at USA ville ha regimeendring i Moskva.

Putin er ingen Saddam Hussein og opptrinnet var pinlig.

Cecilie Hellestveit mener også Biden skyter spurv med kanoner, retorisk sett.

– Dette er krig, ikke folkemord. At mange blir drept, er en effekt av at det er krig, sier hun til NTB.

Hellestveit mener president Vladimir Putins taler ikke kan forstås slik at han mener at Ukraina skal slutte å eksistere.

– Det er ikke et forsøk på å viske ut det ukrainske folk, sier Hellestveit, som er jurist og statsviter og tilknyttet Folkerettsinstituttet. (NTB)

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.