Termometer og trykkmåler ved gasslageret til RWE Gas Storage i Pribram i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / TT / AP / NTB.

For å sikre EU energiforsyning til overkommelige priser i dagens geopolitiske situasjon og fase ut avhengigheten av russisk gass, har EU-kommisjonen og unionens medlemsland opprettet en plattform for felles innkjøp av gass, herunder også LNG og hydrogen.

Et første felles møte for denne plattformen ble torsdag holdt som videokonferanse mellom EUs 27 medlemsland under ledelse av lederen for EUs generaldirektorat for energi, Ditte Juul Jørgensen, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

Hensikten med koordineringen er å dra fordel av EUs samlede vekt:

As agreed by the Heads of State and Government in the European Council on 25 March, it will be a voluntary coordination mechanism, bringing together the Commission and the Member States, supporting the purchase of gas and hydrogen for the Union, by making optimal use of the collective political and market weight of the EU.

Et av målene er å fylle gasslagrene i tide til neste vinter, et annet å forbedre den eksisterende infrastrukturen:

The Platform will help ensuring security of supply, in particular for the refilling of gas storage facilities in time for next winter, in line with the Commission’s proposal presented on 23 March. It will also see to an optimal use of existing gas infrastructure.

I tillegg ønsker EU å øke samarbeidet med eksisterende leverandører:

In addition, it will enhance long-term cooperation with key supply partners, extending also to hydrogen and renewables, possibly through Memoranda of Understanding.

Nesten all gassen som produseres i Norge, eksporteres til EU, og Norge står for mer enn 20 prosent av gassimporten til unionen.

Det er overtydelig at EU har vært for energiavhengig av Russland, konstaterer Frans Timmermans, som er EU-kommisjonens visepresident med ansvar for unionens «green deal».

“It is abundantly clear that the European Union is too dependent on Russia for our energy needs. The answer lies in renewable energy and, in the more immediate term, diversification of supply. Through the EU Energy Purchase Platform Member States can now work together on purchasing gas from other suppliers and developing an international market for hydrogen, to the benefit of all countries. For the EU, replacing gas imports from Russia will help to end our over-dependence and provide much needed room to manoeuvre”.

På infrastrukturfeltet vil unionen blant annet etterstrebe større kapasitet til å ta imot flytende naturgass (LNG), etter hvert også hydrogen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.