Juan Orlando Hernández styrte Honduras fra 2014 til 2022 – med støtte fra Washington.

Mandag ratifiserte Honduras’ høyesterett (CSJ) en dommers beslutning om å utlevere den tidligere presidenten til USA hvor han vil bli stilt for retten, anklaget for narkotikasmugling.

– Dommerne har avvist anken, noe som betyr at beslutningen om å utlevere Juan Orlando Hernández i første instans er bekreftet, sa CSJ-talsmann Melvin Duarte.

USA ba om utlevering av Hernández for tre tilfeller av narkotikasmugling, for å ha importert 500 tonn kokain i tillegg til å bruke og bære skytevåpen.

Den tidligere presidenten ble arrestert 15. februar og møtte umiddelbart til to innledende høringer som førte til beslutningen om utlevering. Utleveringen av Hernández avhenger av koordinering mellom lokale myndigheter og den amerikanske ambassaden i Tegucigalpa. Inntil det skjer, vil han bli holdt i varetekt.

Etter et USA-støttet kupp mot president Manuel Zelaya i 2009 ble Hernández leder for Honduras’ høyreside og gjorde en lynkarriere som førte ham til presidentposten for parlamentet fra 2010 til 2013.

Senere styrte han Honduras fra 2014 til 2022 gjennom et gjenvalg som ble kritisert for å være forfatningsstridig. Inntil da hadde han imidlertid støtte fra Washington.

Juan Orlando Hernández’ bror Tony Hernández soner en livstidsdom i amerikansk fengsel for narkotikasmugling. Ifølge rettsdokumentene mener amerikanske myndigheter at tidligere president Hernández var brorens medsammensvorne og at han brukte narkotikapenger til å finansiere presidentkampanjene. Hernández har gjentagne ganger benektet påstandene.

World Economic Forum har så langt ikke fjernet ham fra sine hjemmesider.

Honduras ratifica la extradición a Estados Unidos del expresidente Juan Orlando Hernández

 Les denne!

Dansk familiefar slått ihjel på gaten: Forspillet filmet og delt på sosiale medier

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.