Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot den russiske invasjonen av Ukraina, har Aserbajdsjan eskalert sin aggresjon mot det armenske folket i Artsakh, også kjent som Nagorno-Karabakh i det sydlige Kaukasus.

Den 24. mars invaderte aserbajdsjanske væpnede styrker landsbyen Parukh i Artsakh. Kvinner og barn i landsbyen Khramort ble evakuert av sikkerhetsmessige årsaker, rapporterte Artsakh Information Center.

Nå er Artsakh på randen av en humanitær katastrofe:

Fra 8. til 19. mars frakoblet Aserbajdsjan gassforsyningen til mer enn 100 000 armenere i Artsakh. Været i regionen svinger mellom minus ti og null grader. Den angivelig «skadede» delen av gassrørledningen er under aserbajdsjansk kontroll. I 11 dager tillot Aserbajdsjan hverken at skaden ble vurdert eller reparert. 16. mars kunngjorde Armenia at Aserbajdsjan tillot at rørledningen til Artsakh ble reparert og 19. mars var den igjen i drift, men to dager senere kuttet Aserbajdsjan nok en gang gasstilførselen. Befolkningen i Artsakh har etter det stått uten naturgass og varme.

Aserbajdsjans militære aggresjon har vært økende i flere måneder. Aserbajdsjan beskyter landsbyer i Artsakh, truer innbyggerne og hindrer matproduksjonen. EU er «bekymret» over bruddene på våpenhvilen og forstyrrelsen av naturgassforsyningen, sa EUs særlige representant for Syd-Kaukasus og Georgia, Toivo Klaar til Radio Free Europe/Radio Liberty’s Armenian Service.

I en tale som er lagt ut på Twitter sa Karabakh Human Rights Ombudsman Gegham Stepanyan, at «tusenvis av armenere i Artsakh blir hver dag utsatt for terrorror og folkemord-handlinger av Aserbajdsjan.




Azerbaijan Escalates its Aggression against Armenians

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.