Den transseksuelle svømmeren Lia Thomas. Foto fra Twitter. 

En tidligere mann som nå «definerer seg» som kvinne, vant klart i kvinneklassen i svømming i det amerikanske universitetsmesterskapet. Konkurrentene var sjanseløse.

I de amerikanske universitetsmesterskapene (NCCA) er det åpnet opp for at man kan delta som det kjønn man selv føler at man er. Det gir seg nokså spesielle og til dels svært kontroversielle utslag.

Ikke minst vekker det oppsikt når en tidligere mannlig utøver stiller opp i kvinneklassen i svømming, og rett og slett knuser sine kvinnelige konkurrenter der med store tidsmarginer marginer.

Samnytt skriver om saken:

Lia Thomas, transsexuell simmare vid University of Pennsylvania, vann NCAA-mästerskapen på 500 meter i torsdags. Thomas besegrade Virginias förstaårselev Emma Weyant med 1,75 sekunder.

Thomas startet sin aktive svømmekarriere som mann, men deltar nå som kvinne:

Thomas simmade i tre år på Penn som manlig innan han övergick till att vara transsexuell, hade uppehåll i ett år medan han genomgick en behandling med testosteronsuppression och återvände sedan för att tävla som kvinna.

Denne første distansen er bare starten på mesterskapet på det som kan bli en ren parademarsj til seierspallen for den transseksuelle svømmeren:

Thomas kommer också att tävla i NCAA-mästerskapen på 200 meter och 100 meter senare i veckan.

Sedan i höstas har Thomas simmat i en takt som tyder på att han sannolikt skulle vinna nationella titlar. Han vann Ivy League-titeln på 500-meter och satte samtidigt ett rekord i Harvards Blodgett Pool i februari.

Den seiersrike svømmekarrieren for den nybakte kvinnen har skapt bråk:

Thomas har varit föremål för stor kontrovers, eftersom ett antal observatörer har ifrågasatt om det är rättvist att en idrottsman som föddes som man tävlar mot kvinnor.

Det er nå i prinsippet fritt frem for slike som Lia Thomas:

NCAA gjorde om sina regler om transsexuella idrottare under den här säsongen, och lämnade i huvudsak beslutet att acceptera transidrottare till varje sport.

Selv mener Thomas at dette ikke er noe tema verdt å henge seg opp i:

När han intervjuades av journalisten låtsades hon som om det var helt naturligt att en man tävlar bland kvinnorna.

– Jag försöker ignorera det så mycket som möjligt och jag försöker fokusera på min simning – vad jag behöver göra för att göra mig redo för mina tävlingar. Jag försöker bara blockera allt annat, sade Thomas i en intervju.

Saken kommenteres flittig i sosiale medier som Twitter:

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.