President Zelenskyj sier at tredje verdenskrig allerede kan ha begynt. Samtidig stiller han krav som vil øke risikoen for en slik krig. I Kongressen er det en voksende gruppe som ønsker å gi Ukraina MIG 29, antiluftskyts og noen går også inn for flyforbud. Flere medier har fått blod på tann.

Det skjer samtidig som den russiske offensiven har kjørt seg fast. Ukraina ser ut til å ha tvunget russerne til forhandlingsbordet. Men utsiktene til å bli drept av amerikanske våpen for ikke å si piloter, kan utløse uforutsigbare reaksjoner.

Zelenskyj er skuespiller og man griper seg i å lure på om han spiller. Han spekulerer på om vi allerede befinner oss i en tredje verdenskrig:

«Nobody knows whether it may have already started. And what is the possibility of this war if Ukraine will fall, in case Ukraine will? It’s very hard to say,» Zelenskyy said during an interview with NBC News Wednesday. «And we’ve seen this 80 years ago, when the Second World War had started … nobody would be able to predict when the full-scale war would start.»

Paralleller til Hitler er selvforførende og selvrettferdig: Hvis Putin er en ny Hitler er alle midler tillatt. Selv Biden forstår at atomkrig kan bli resultatet og sier nei til flyforbud.

Men Zelenskyj fortsatter å hamre på dette kravet, vel vitende om at det er ufrivillig å innfri. Samtidig siterer han Churchill til britene og Martin Luther King til Kongressen. Det har et element av teater.

Zelenskyy has called for a no fly-zone over Ukraine, invoking Martin Luther King Jr. to make the case during his address to Congress.

«I have a dream. … I can say, I have a need, a need to protect our sky,» he said. «I need your decision, your help, which means exactly the same, the same you feel when you hear the words ‘I have a dream.'»

Å sitere King for å begrunne ønsket om flyforbud, som vil måtte håndheves av amerikanske piloter, virker selvmotsigende og farlig. Forstår Zelenskyj hva han sier?

Men mange politikere på begge sider griper Zelenskyj og bruker hans publikumsappell uhemmet. En betydelig gruppe aner ikke hva et flyforbud vil bety og svarer ja på spørsmål om USA bør gripe inn for å stanse krigen. Når de får vite at det kan utløse atomkrig, synker oppslutningen.

Men flere kongressrepresentanter argumenterer som om en slik risiko ikke fantes. Noen sier rett ut at den risikoen er de villig til å ta.

Under den kalde krigen var vissheten om atomkrig nærværende og gjorde at alle trådte forsiktig. Etter 35 år med fredsdividende har denne terskelen blitt dramatisk senket.

Følelser er blitt drivkraften i politikken. Biden kalte i natt Putin for en krigsforbryter. Moskva likte ikke betegnelsen. En pensjonert militær ekspert sier til Fox News at det er tomme gester: USA kan ikke gjøre noe for å sende Biden til domstolen i Haag. Russland er medlem av de fem faste i Sikkerhetsrådet og Kina ville aldri tillate at Russland mistet sin plass. Det er å kaste blår i øynene på folk, sa Daniel Davis.

 

Biden approves more anti-aircraft systems, drones for Ukraine, warns of ‘long and difficult battle’

World War III ‘already started,’ Zelenskyy warns as Ukraine joins EU energy union

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.