Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Caritas Norge advarer mot frys av norske bistandsmidler og omdisponeringer på bistandsbudsjettet.

Det skjer etter at Utenriksdepartementet onsdag ba Norad om å stanse alle nye utbetalinger de neste to ukene på grunn av Ukraina-krigen.

– Selv om verden rammes av mange kriser, er det viktig å holde fast på de avtalene og forpliktelsene som allerede er inngått. Vi oppfordrer regjeringen til å holde fast på prinsippet om at bistand skal ha fattigdomsbekjempelse som formål, og sikre at en forsvarlig håndtering av flyktningkostnader i Norge ikke finansieres over bistandsbudsjettet, skriver organisasjonene.

Det er ikke sikkert at det er nødvendig med omprioriteringer i bistandsbudsjettet, men UD har bedt Norad om å utsette nye betalinger til man har bedre oversikt over situasjonen, opplyste assisterende utenriksråd Hege Hertzberg til Dagens Næringsliv onsdag.

Norad forvalter en stor andel av Norges bistandsbudsjett. Flyktninghjelpen, Unicef og Røde Kors, som er til stede i Ukraina og andre konfliktområder, er blant dem som mottar støtte.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.