Mer enn 4000 flyktninger kommer til Sverige hver dag. Migrationsverket advarer nå om at over 200 000 kan søke til Sverige i løpet av de neste månedene.

Siden 24. februar har Migrationsverket registrert 5200 flyktninger fra Ukraina i Sverige. Men antallet som har kommet er nok mye høyere, sa Mikael Ribbenvik, generaldirektør i Migrationsverket, under dagens pressekonferanse. Ifølge myndigheten kommer 4000 ukrainske flyktninger allerede til Sverige hver dag.

– 4,5 miljoner människor har lämnat sina hem i Ukraina. Varav 2 miljoner också har lämnat Ukraina för Europa. Det betyder att vi har den största och snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, sa Sveriges integrerings- og migrasjonsminister Anders Ygeman.

Ygeman har gitt Migrationsverket i oppdrag å ha ansvaret for flyktningenes innkvartering. Fylkesnemnda har også fått i oppdrag å gjennomgå eksisterende lokaler, anlegg og midlertidige boliger som kan tas i bruk på kort sikt.

Ved hjelp av ulike scenarier har Migrationsverket forsøkt å beregne hvor mange flyktninger som vil søke tilflukt i Sverige de neste månedene. Tallene varierer mellom 27.000 og 212.000 personer.

– I det lägsta scenariot skulle 27.000 personer komma hit till halvårsskiftet, sa generaldirektør Mikael Ribbenvik og viste til at det da kreves ytterligere 8000 boplasser enn det Migrationsverket i dag har til rådighet.

I et mer sannsynlig scenario anslår Migrationsverket at det vil være behov for ytterligere 40.000 overnattingsplasser, da 76.000 personer kan søke her. Ribbenvik påpekte samtidig at ved et «øvre scenario» kan 212.000 flyktninger komme til Sverige innenfor samme tidsrom. I så fall ville det være behov for 168.000 boplasser.

– Vi har räknat med hur det ser ut med den ukrainska diasporan i Sverige, eftersom vi vet att man ofta söker sig till släktingar. Men vi har också räknat med den geografiska närheten, sa Mikael Ribbenvik.

– Scenariot inbegriper en långvarig och ökad brutalitet i konflikten och att konflikten flyttar sig västerut i Ukraina. Tyvärr är det de sakerna vi ser just nu. Det kan bli så att fokus flyttas mot det övre scenariet om utvecklingen fortsätter.

Tallene ovenfor gjelder kun for flyktninger fra Ukraina. Asylsøkere fra andre land og annen innvandring kommer i tillegg.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.