Lederen i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv tar til orde for å gi bort deler av den ekstraordinære inntjeningen Norge og Oljefondet har, som en konsekvens av krigen i Ukraina. Innerst inne ønsker nok avisens redaksjon å gi bort hele Oljefondet for å «redde verden».

Giverglede er en fin egenskap, og Norge gir bort ca. 40 milliarder kroner hvert år i u-hjelp. Ukraina har nylig fått ca. to milliarder kroner pluss noen våpen, og mer blir det sikkert hvis krigen skulle trekke ut. Det skal vi selvsagt ta oss råd til.

I Dagens Næringsliv ønsker man imidlertid å fleske til med et vesentlig høyere beløp. Eksakt hvor mye, skrives det ikke om, men «selv en tidobling av dette beløpet [to milliarder kroner] kommer til å se like puslete ut som de 2000 M72-ene Norge foreløpig har sendt til den ukrainske hæren», skriver avisen. Så her er vi nok i 100-milliarderklassen før vi vet ordet av det.

Det høres jo ut som en god idé. Men jeg foreslår at lederskribentene og avisens øvrige ansatte går foran med et godt eksempel, og gir så det svir fra egen lommebok. Er 50.000 kr pr. pers. raust nok? Eller skal vi si 100.000 kroner hver? Så kan avisens ansatte true med streik om ikke også alle aksjonærene spytter i med minst det samme, de kan jo bare selge litt aksjer om de ikke er likvide. Så tar vi det derfra.

Intet er så lett som å gi bort andres penger, så her bør avisens ansatte stille seg helt først i køen.

Da vil de også få kjenne litt på hvordan alle de middels- og lavtlønte i Norge har det som nærmest må blakke seg for å betale strømregningen og være frontsoldater i det grønne skiftet. Vi kan jo ikke ha noe av «ressursnasjonalisme» og «Norge først»-tankegang, slik Espen Barth Eide kategorisk slår fast litt lenger ut i avisen. Det er jammen godt å se at Arbeiderpartiet har kastet Jens Evensens arv på den fossile skraphaugen!

Misforstå meg rett, vi har det generelt vanvittig bra her til lands. Og jeg er sikker på at den rause stat vil stille opp flust med midler til Ukraina, akkurat som til en drøss av andre land kloden rundt. Men når avisen avrunder lederen med …

«Årsaken til at Oljefondet er verdens største statlige fond, er nettopp at vi ikke har brukt pengene til å redde verden.»

… så lurer jeg på hva redaksjonen har i kaffen de drikker …

DN mener: Vi bør gi bort pengene (betalingsmur)

Les også: 

Klima- og energiminister Barth Eide vil bruke oljeinntekter på «grønn omstilling»

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.