– Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte, men det er nødvendig å reagere. Russland må skjønne at det er de som sitter med nøkkelen til å løse opp igjen disse forbindelsene. Våre tiltak er rettet mot det politiske regimet, ikke mot det russiske folket, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Nordisk ministerråd fryser sitt samarbeid med Russland og Hviterussland. De nordiske samarbeidsministre står samlet bak beslutningen, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Også møtevirksomhet i både Arktisk råd og Barentsrådet utsettes inntil videre.

Videre har Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige, Tyskland og EU også besluttet å suspendere Russland fra Østersjørådet, mens Hviterussland suspenderes fra sin rolle som observatørland.

– Vi beklager at Russland har skapt en situasjon hvor vi øvrige elleve medlemmer ikke lenger finner det mulig å samarbeide med Russland i Østersjørådet. Russland er en av grunnleggerne av rådet, og har hittil vært en aktiv deltaker, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i pressemeldingen.

Nødvendig myndighetskontakt med Russland som gjelder kritiske samfunnsfunksjoner og bærekraftig ressursforvaltning i nord fortsetter inntil videre. Regjeringen opplyser at de også vil fortsette å støtte samarbeid og kontakt mellom folk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.