Utenriksdepartementet ber norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Regjeringen fraråder også alle reiser til Ukraina.

– Akkurat nå kan folk bestille billett hjem, det går fortsatt rutefly og det er mulig å komme seg ut med bil. Men vi vet ikke hvor lenge dette fortsetter, så det er viktig at folk kommer seg hjem fortest mulig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Departementet fraråder også alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 25 mil fra den ukrainske grensa, og alle reiser til Hviterussland med unntak av hovedstaden Minsk.

De nye reiserådene trer i kraft umiddelbart.

Folk bes registrere seg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte fredag om en reell risiko for væpnet konflikt i Ukraina.

Hvis sikkerhetssituasjonen skulle forverre seg, vil utenrikstjenesten ha begrenset mulighet til å hjelpe norske borgere i områdene. Utenriksministeren ber folk registrere seg i reiseklar-appen eller på reiseregistrering.no.

– Utenrikstjenesten arbeider nå med å få total oversikt over alle nordmenn som befinner seg i Ukraina. Vi oppfordrer alle til å registrere seg slik at vi kan komme i kontakt på telefon eller epost, sier Huitfeldt.

Ambassaden i Kiev vil fortsatt være bemannet, men familiemedlemmer av ambassadeansatte reiser hjem, opplyser Huitfeldt.

USA, Sør-Korea og Nederland

Også USA, Sør-Korea og Nederland har i løpet av det siste døgnet bedt sine innbyggere om å forlate Ukraina på grunn av krigstrusselen. Sverige og Danmark har foreløpig ikke kommet med lignende råd. En rekke land har allerede frarådet ikke-nødvendige reiser til Ukraina.

Utenriksdepartementet har siden 24. januar frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Toje – Jernburet:

Kjøp Asle Tojes bok her!

Toje – Rødt, hvitt & blått:

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.