En 21-åring må i mai møte i retten tiltalt for en hatefull ytring mot en transperson på Facebook i februar i fjor.

Er det straffbart å skrive på Facebook om en transperson at vedkommende er «degenerert som faen»? Det skal Sør-Rogaland tingrett avdeling Sandnes ta stilling til 5. mai, skriver Stavanger Aftenblad.

– Min klient er tydelig på at han i kraft av ytringsfriheten står fritt til å ytre seg på denne måten. Han mener kommentaren ikke er straffbar, sier advokat Svein Kjetil Svendsen i Elden Advokatfirma AS, som forsvarer 21-åringen.

– Det er, og skal være, rom for usmakelige ytringer uten at disse skal møtes med straff, sier han til avisen.

Kommentaren var myntet på en transperson som i en NRK-sak fortalte om sin prosess med å gjennomgå kjønnsbekreftende kirurgi. Saken ble lagt ut på NRKs Facebook-sider. Det var i tråden under saken at tiltalte kom med ytringen som påtalemyndigheten mener er ulovlig.

Politiet valgte først å henlegge saken, men etter at henleggelsen ble påklaget, utferdiget statsadvokaten et forelegg på 10.000 kroner. Da 21-åringen nektet å vedta forelegget, ble saken oversendt til retten.

Les også:

Adele sa hun elsker å være en kvinne, blir anklaget for transfobi

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.