Russlands president Vladimir Putin kan få dårlig tid, ifølge Nupi-forsker Karten Friis. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Det vil være vanskelig for Russlands president Vladimir Putin å holde dagens enorme styrkeoppbygging over lengre tid, mener Nupi-forsker Karsten Friis.

NTB forteller at forsker Karsten Friis ved Nupi (Norsk utenrikspolitisk institutt) mener Russland og president Putin snart han havne i en kritisk tidsklemme, der det må tas et valg.

Han tror ikke Russland har mulighet til å fortsette nåværende spill med press og trusler ved grensen særlig lenge:

– Jeg er bekymret for at det blir et angrep innen en ukes tid. Men om ikke det har skjedd da, begynner tiden å løpe ut for Kreml. Det er grense for hvor lenge du kan ha soldater fra andre deler av landet boende i teltleirer. Så får vi virkelig håper at de tar diplomati-sporet seriøst i stedet, sier Friis.

Han er tydelig på hvor han mener skylden for det hele ligger:

–Denne situasjonen er jo helt uprovosert og unødvendig, og kun skapt av Russland selv, sier Friis til ABC Nyheter.

Han er også tvilende til hvorvidt Russland kan vinne en lengre krig, med tanke på oppslutningen i befolkningen dersom soldater begynner å vende hjem i kister etter kamp mot et folk mange russere har nære bånd til.

– Det er en stor fare for at Putin havner i en hengemyr, og at det i så fall blir begynnelsen på slutten for Putin-regimet.

Selv håper Friis på at Kina vil be russerne besinne seg:

– Kinas støtte til Russland nå nylig var tydeligere enn tidligere. Det er viktig for Putin, for han ville neppe gjort noe som skjøv Russland vekk fra Kina. Samtidig ønsker nok ikke Kina altfor mye turbulens i Europa, så forhåpentligvis kan Xi be Putin roe seg ned. Men det er ingenting som tyder på at han har sagt det ennå, mener Friis.

 

Bestill fra Document forlag i dag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.