PST-sjef Hans Sverre Sjøvold ser ikke den helt store sikkerhetsrisikoen ved at de fire «norske» IS-kvinnene og deres barn hentes fra interneringsleirene i de kurdisk-kontrollerte områdene i Syria og til Norge. FrPs tidligere justisminister Per-Willy Amundsen finner Sjøvolds uttalelser «oppsiktsvekkende».

– På kort sikt kan jeg ikke se at det skulle ha den store sikkerhetsrisikoen, men vi vet aldri hvordan evnen til å radikalisere vil utvikle seg, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold til NRK.

Stortingsrepresentant for FrP Per-Willy Amundsen mener kvinnene på ingen måte er avradikaliserte.

– De bidrar til å gjennomføre opprør i IS-leirene. De blir flyttet ut av leirene og er åpenbart i kontakt med IS, sier Amundsen.

Han mener PST-sjefens uttalelse er «litt spesiell».

– Jeg oppfatter det som en ganske oppsiktsvekkende uttalelse fra sjefen i PST, og kanskje er det et uttrykk for at han trår vannet forsiktig fordi han vet at hans egen regjering jobber i kulissene med retur tilbake til Norge for disse kvinnene, sier Amundsen.

Kun én av de fire «norske» IS-kvinnene som fortsatt sitter internert i Nord-Syria, har tatt avstand fra Da’esh/IS.

Aisha Kausar har sagt til NRK at hun mener IS er en terrororganisasjon. En av de andre kvinnene i Syria har sagt at tiden med IS var den beste i hennes liv, mens søstrene fra Bærum ikke har villet kommentere hva de mener om IS. (NRK)

Sjøvold ønsker ikke å spekulere i hvilken rolle kvinnene kan få som radikalisatorer.

– Jeg tror ikke fire kvinner som må etterforskes for mulige straffbare forhold vil utgjøre den store sikkerhetsrisikoen på kort sikt, men hvilken rolle de vil spille i det norske samfunn når det gjelder å være radikalisatorer, er en annen diskusjon, sier PST-sjefen. (NRK)

PST om IS-kvinnene: – Kan ikke se den store sikkerhetsrisikoen (NRK)

Les også:

Sikkerhetssjefene plasserer Norge på feil side av historien

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.