Stillbilde: Ottawalks / YouTube.

Lastebilsjåfører som protesterer mot vaksinekrav og korona­restriksjoner nær parlamentet i Ottawa, har nå okkupert byrommet med mange tunge kjøretøyer og satt sitt preg på den canadiske hovedstaden i en uke.

Antallet demonstranter har sunket i løpet av uken, og det knytter seg naturlig nok spenning til hvor mange som vil dukke opp igjen i løpet av helgen.

Men det som slår en, er først og fremst de levende bildene fra Ottawa som viser kombinasjonen av standhaftighet og godmodighet hos demonstrantene som har holdt koken gjennom uken.

Sentrum av Canadas hovedstad er kort fortalt fylt av lastebiler, pickup’er og andre kjøretøy som har sluttet seg til demonstrasjonen, og de står simpelthen parkert der, og bringer tankene hen på bjørner som har lagt seg til å sove.

I gatene går både demonstranter og sympatisører, og det man ser og hører av live-dekningen som distribueres via nettets mange videoplattformer, er gemyttlige mennesker som går rundt i gatene, vifter med flagg, roper slagord som «freedom» og maner til kjærlighet og samhold. Det er en vanskelig PR-jobb å fremstille slik adferd som en trussel mot samfunnet.

Systemmedier gjør så godt de kan for å portrettere protesten som infiltrert av ekstremister og personer som driver med vold og skadeverk, men inntrykket stemmer ganske enkelt ikke overens med det borgerjournalister formidler på nettet.

Canadiske myndigheter er åpenbart i villrede om hva de skal foreta seg. Det er ikke bare å taue vekk hundrevis av tunge kjøretøyer som fyller byrommet massivt på en måte som begrenser adgangen til å gripe inn.

Det er klart at myndighetene i prinsipp kan bringe demonstrasjonen til opphør ved å rulle ut mange nok av maktmidlene de har til disposisjon. Men vanlig politiarbeid, som å dele ut parkeringsgebyr eller bøter fordi truckerne protesterer ved å bruke hornet, er ikke nok hvis demonstrantene holder ut og ikke går lei. Og hvor fristende er det å sette inn hæren mot sine egne borgere?

Situasjonen i Ottawa er helt enkelt en kattepine for canadiske myndigheter, og den kan bli noe tilsvarende i andre land hvis protesten sprer seg.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.