Tusenvis av canadiske trailersjåfører fra hele landet kjører nå i kolonner mot hovedstaden Ottawa, der de fredag vil holde en stor demonstrasjon. Sjåførene protesterer mot de nye vaksinasjonsbestemmelsene som ble innført for grensepassering mellom USA og Canada den 15. januar.

In what is being called the “Freedom Convoy 2022,” a group of Canadian truck drivers are fighting back against Prime Minister Justin Trudeau and the Federal Government for imposing sweeping COVID-19 vaccination, testing, and quarantining policies. (Transportation Nation)

Under navnet «Frihetskolonnen 2022» er tusenvis av canadiske trailersjåfører på vei til Ottawa. Det er opprettet flere grupper på Facebook, og hovedgruppen ‘Convoy to Ottawa 2022‘ har nesten en halv million medlemmer. Fra alle utkanter i verdens nest største land har trailersjåfører satt seg i bevegelse mot hovedstaden.

Selv om spleisenettstedet GoFundMe nå har stanset utbetalinger til aksjonistene, rapporteres det at nesten fire millioner canadiske dollar er samlet inn for å betale sjåførene for diesel og mat.

Truck drivers protesting against the vaccine mandate at the border have raised more than $3.7 million from donors around the world but the fundraising platform GoFundMe has temporarily stopped organizers from using the money.

The Freedom Convoy 2022 aims to bring truckers from across the country and the U.S. to Ottawa to protest new rules that require all travellers — including essential workers like truck drivers — to be fully vaccinated before crossing the border.

The rule came into force on Jan. 15. The United States imposed a similar requirement on truckers crossing the northern border with Canada and the southern border with Mexico as of Jan. 22. (CTV)

Konstabel Erin Howard ved politiet i Durham, ved bredden av Lake Ontario, havnet i trøbbel etter at hun kalte trailersjåførene for ‘ekte helter’ i et innlegg på sosiale medier. Montasje: Transportation Nation

Et raskt sveip over canadiske nyhetsoppslag sier mye om oppslutningen, som allerede har ført til trafikkproblemer enkelte steder. Sjåførenes mål er å lamme all trafikk i Ottawa kommende fredag:

Canadas statsminister Justin Trudeau uttalte til canadisk presse at en majoritet av trailersjåførene er vaksinert, og at de derfor ikke vil bli rammet av innstramningene. Han anklaget også konservative politikere for at deres støtte til aksjonen bare vil øke forsyningsproblemene og føre til økt inflasjon.

Conservative politicians, Trudeau added, are simply stoking fear that COVID-19 vaccine mandates for truckers are contributing to supply chain disruptions and fueling inflation. (Global News)

Lederen for Canadas konservative parti, Erin O’Toole, har ikke støttet aksjonen eksplisitt, men det har flere av hans partikolleger.

Alberta’s conservative provincial leader, Jason Kenney, called for a pause of the mandate last week, and on Monday posted pictures on Twitter of empty shelves in supermarkets, calling for “immediate action” by both the U.S. and Canadian federal governments.

“This is turning into a crisis,” Kenney wrote.

Pierre Poilievre, who is the Conservative finance critic, last week called the requirements a “vaccine vendetta against our hardworking truckers” that will drive up inflation and result in “empty shelves” at stores. (Global News)

Donors raise $3.7 million for truckers protesting vaccine mandate (CTV)

Majority of truckers are vaccinated, Trudeau says, as ‘freedom convoy’ heads to Ottawa (Global News)

Les også:

Store demonstrasjoner mot koronapass og for frihet i Norge og Europa. Norske medier er tause.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.