Fra en tidligere henrettelse i Iran. Foto: Klipp fra video. 

Den shia-muslimske diktaturstaten Iran har henrettet to homofile menn, ifølge Human Rights Activists News Agency. Amnesty har for tiden sitt hovedfokus på noe de kaller «apartheidregimet Israel».

NTB-AP melder om denne siste hendelsen fra Iran.

Homoseksualitet er strengt forbudt i Iran, som regnes som et av de verste landene i verden når det gjelder undertrykkelse av LHBT-personer, skriver NTB-AP.

De to mennene ble dømt til døden og hengt i et fengsel i byen Maragheh, ifølge Human Rights Activists News Agency (Hrana). Mennene var angivelig dømt for det iranske myndigheter kaller «tvungent samleie mellom to menn».

To andre menn ble henrettet for samme forbrytelse i Maragheh i juli 2021. I Iran kan sex mellom menn straffes med døden. Også voldtekt, utroskap, væpnet ran og drap står på listen over lovbrudd som kan medføre dødsstraff.

Iran regnes ofte som verdens kanskje « mest islamske stat». Her praktiseres religionen i en mer bokstavtro, fundamentalistisk og ortodoks form enn i de fleste andre muslimske land.

Dette gir seg blant annet utslag i denne typen umenneskelige straffer, nettopp begrunnet i religionen. Mange vil derfor si at dagens iranske regime er islam, og viser religionens virkelige ansikt.

Store norske medier unngår imidlertid systematisk å forbinde Irans grusomme rettspraksis med statsreligionen islam. Det formidles et inntrykk av at religionen og menneskerettighetsbruddene ikke har noen sammenheng. Eksempelvis har NTB-AFP i sin pressemelding om denne siste henrettelsen av de to homofile mennene, ikke nevnt ordet islam noe sted.

Samtidig som slike grusomme overgrep finner sted i Iran, er det mange som merker seg at Amnesty har sitt fokus rettet mot, ja, selvsagt, Israel.

I disse dager kjører Amnesty en større kampanje der det handler om noe de kaller «apartheidregimet” Israel, hvilket får en til å undres på om organisasjonen overhodet forstår hva apartheid er for noe. (Se mer fra Document om denne saken i linker under.)

Riktignok har Amnesty flere ganger tatt opp situasjonen i Iran, men det etterlates over tid et budskap om at Israel utgjør et langt større og viktigere menneskerettighetsproblem. Dessuten er også Amnesty særdeles varsomme med å trekke islam inn i noe av det som foregår i Iran.

Les også:

Egenæs: Israel er en apartheidstat

 

Amnesty kaster masken

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.