Hverken NTB eller andre store medier har rapportert om denne saken, hvor danske Ekstra Bladet går ut og erklærer at de har sviktet i omtalen av myndighetenes koronahåndtering.

Selv vi i Document er sent ute, siden saken ble publisert 7. januar. Men vi forsøker nå å rette opp denne svikten.

Vi fejlede, er overskriften på en lederartikkel som Ekstra Bladet altså publiserte denne dagen. Det kan oversettes til at de tok feil, eller at de sviktet sitt samfunnsansvar.

I NÆSTEN to år har vi – pressen og befolkningen – været nærmest hypnotisk optagede af myndighedernes daglige coronatal.

VI HAR STIRRET på tal-pendulets svingninger, når det gjaldt smittede, indlagte og døde med corona. Og vi har fået betydningen af pendulets mindste bevægelser udlagt af eksperter, politikere og myndigheder, som konstant har advaret os om det slumrende corona-monster under vores senge. Et monster, der bare venter på, at vi falder i søvn, så det kan slå til i nattens mulm og mørke.

DET KONSTANTE mentale alarmberedskab har slidt enormt på os alle sammen. Derfor må vi – pressen – også gøre status over vores egen indsats. Og vi har fejlet.

Ekstra Bladet har som mange andre vært utsatt for en massepsykose. Men ved denne innrømmelsen viser de veien ut av galskapen. Det er et sjeldent fenomen hos pressen.

De innrømmer at vaksinen ikke var noe «supervåpen», og at det ikke er noen grunn til å hylle helsevesenet ved å bruke ord som ’supersygehuse’.

Ikke desto mindre er disse supersygehuse åbenbart maksimalt pressede, selvom næsten hele befolkningen er bevæbnet med et supervåben. Selv børn er vaccineret i enormt omfang, hvilket man ikke har gjort i vore nabolande.

DER ER MED ANDRE ord et eller andet her, der ikke fortjener betegnelsen ’super’. Om det er vaccinerne, sygehusene eller en blanding af det hele, er hver mands bud. Men magthavernes kommunikation til befolkningen fortjener i hvert fald på ingen måde betegnelsen ’super’. Tværtimod.

Forfriskende ærlighet fra Ekstra Bladets redaksjon. Og myndighetene? De må ta det øverste ansvaret. Men pressen har godt av å gå i seg selv noen ganger.

Vi fejlede

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.