Jon Engen-Helgheim (FrP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også Jon Helgheim (FrP) reagerer på at unge innvandrere klager over at de stoppes uten grunn av politiet. Ifølge Helgheim er slike kontroller en naturlig konsekvens av situasjonen i samfunnet.

Spørsmålet om hvorvidt unge menn med innvandrerbakgrunn blir urettmessig stoppet av politiet, dukker opp med jevne mellomrom.

I en artikkel i Document rett før nyttår ga gjesteskribent Zafar Anjum uttrykk for at dette er noe unge innvandrere i Norge rett og slett er nødt til akseptere. Anjum har selv innvandrerbakgrunn og skrev blant annet:

La oss for lov og ordens skyld tåle å bli stoppet en gang for mye enn aldri, for at politiet skal kunne jobbe i fred for å skape trygghet rundt oss.

Hans syn får støtte av FrPs tidligere innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim, nå sekretariatsleder i partiet.

Helgheim mener den generelle kriminaliteten blant visse grupper av unge menn med innvandrerbakgrunn i Norge gjør at hyppige politikontroller er både forståelig og nødvendig:

Unge menn med afrikansk bakgrunn begår opp mot 13 ganger så mye kriminalitet som en gjennomsnittlig nordmann.

Det er altså veldig mye mer sannsynlig at politiet leter etter en ung mann med afrikansk utseende, enn en middelaldrende dame med norsk utseende, skriver Helgheim.

Han fortsetter med å se kontrollene i sammenheng med politiets ressurser:

Dersom vi skal oppnå likhet i hvor ofte forskjellige grupper stoppes av politiet, så må politiet begynne å stanse eldre damer helt uten grunn når de leter etter en ung mann med afrikansk bakgrunn. Da vil færre kriminelle bli tatt, og vi vil få et ganske ubrukelig politi.

Helgheim ser ikke på det å stanses for kontroller som noen krenkelse det er verdt å ta på vei for:

Jeg er mann og må på bakgrunn av det finne meg i høyere risiko for å bli stanset av politiet, fordi menn begår mer kriminalitet enn kvinner.

Jeg har også blitt stoppet en rekke ganger av politiet uten å ha gjort noe som helst galt, men det var likevel ikke uten grunn.

Det kan ikke være slik at det er rasisme når dette skjer med mørkhudede, og vanlig politiarbeid når det skjer med andre.

Ifølge Jon Helgheim er tydelig og aktiv tilstedeværelse fra politiets side viktig for å skape et trygt samfunn, ikke minst med dagens kriminalitetsbilde:

Har man ikke gjort noe galt, så er det bare et tegn på trygghet at politiet er til stede. Det er merkelig at alle synes det er bra med politiets tilstedeværelse og tilfeldige kontroller av bilister i områder som er plaget med ulovlig kjøring, mens de samme folka mener det er et problem med politiets tilstedeværelse i områder med mye kriminalitet.

FrP-politikeren bruker sterke ord når han karakteriserer de medieutspill som er kommet mot politiets praksis:

At venstreradikale fanatikere har fått gjennomslag for de spinnville konspirasjonsteoriene om at politiet er rasistisk i sitt arbeid, er skremmende. Dette vil føre til et enda mer handlingslammet politi i kampen mot økende ungdoms- og gjengkriminalitet i byene.

Samfunnet har blitt sykt av venstreekstreme ideer, og vi må bekjempe slik sykdom så raskt som mulig, avslutter Jon Helgheim i sitt innlegg på Facebook.

Les også: 

Justisministeren vil ta grep: Skal bruke 40 millioner ekstra mot Oslo-kriminaliteten

Støtt oss, bli abonnent du også:

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.