Så var det jul igjen. Etter uker og måneder med forberedelser og nedtelling er vi der. Det er julaften, festen der lysene tennes og mørket forsvinner.

Og akkurat der, midt oppi alle gavene, grantrærne, dekkede bord, julesanger og glade barn – eller midt i ensomheten – synes jeg det er viktig at vi minner oss selv på hva julen faktisk handler om. For det handler ikke om gavene, ikke om julematen eller om hvor mange mennesker du har rundt deg. Julens budskap er mye mer minimalistisk – og samtidig mye, mye større enn som så.

Hvis vi skreller bort alt annet, så er julens innerste budskap dette: at Gud elsker oss alle så høyt at han valgte å bli menneske. Gud valgte å leve livene våre, dele våre vilkår, kjenne på følelsene våre – følelsene av glede og kjærlighet, men også av ensomhet og maktesløshet – og at han valgte å komme til vår verden, ikke som en sterk og mektig konge, men som et lite og hjelpeløst barn.

Men julens mirakel er større enn som så. Det er ikke noe som fant sted for bare to årtusener siden, det er nytt hver dag, og i dag er ikke noe unntak fra den regelen. For i dag, akkurat nå, ønsker Gud å komme til deg, der du er, for å dele livet ditt – akkurat som det er.

Ikke fordi du er vellykket, populær eller feilfri – men fordi du er deg, skapt i Guds bilde, alltid elsket og alltid ønsket.

Gud kommer til deg i dag og ber om å få dele ditt liv og din fremtid – og han kommer ikke med tvang og trusler, men med frivillighet og kjærlighet. Om dere er gamle bekjente, om dere kom bort fra hverandre for lenge siden eller om du aldri har hørt om ham, spiller ingen rolle. Ingen rolle i det hele tatt.

Tilbudet hans møter deg igjen, hver dag.

Og nå når vi har kommet så langt, vil jeg minne deg på en ting vi ofte glemmer: Som Guds skaperverk er du ikke bare elsket og i stand til å elske, men også uendelig sterk. Akkurat som det lille Jesusbarnet i krybben kunne forandre hele menneskeheten, slik kan du forandre verden til det bedre.

Så slipp frykten og stol på at du har kraften i deg, at du har lyset og at du har sinnet. Stol på at Gud er med deg.

Dette er viktige og flotte ting som skjuler seg bak julens glitter og glam, og derfor vil jeg spørre deg om en ting i dag: Uansett hvordan din julaften ser ut, uansett hvor mange eller få du har rundt deg i dag, ta et øyeblikk for deg selv. Lukk øynene. Vær stille. Føl.

Legger du merke til hvordan det dypt inne i deg er en kanskje veldig liten, men klart skinnende stjerne? En guddommelig stjerne som vil skinne større og klarere jo mer du erkjenner at den eksisterer?

En stjerne som, på samme måte som stjernen over stallen i Betlehem veiledet de vise menn, vil veilede deg i ditt liv, slik at du kan være den guddommelige skapningen du er, og sammen med dine medmennesker skape den frie og kjærlige verden vi er ment å leve i.

Så la julens mirakel være et mirakel i livet ditt, og husk at Guds løfte også gjelder deg:

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham ikke skal fortapes, men ha evig liv.»

God jul.

Gud velsigne deg!

Kjøp «Mesteren og Margarita» av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.