Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen har funnet enda en kanal for å fremme Norge som «humanitær stormakt». Nå inngås det en fireårig avtale med Verdens Matvareprogram (WFP) på til sammen 1,6 milliarder kroner.

Ikke før har både Riksrevisoren og tidligere bistandstopper kritisert  norsk pengebruk i utlandet, før NTB melder om et nytt prosjekt «ute i verden»,  der skattebetalernes penger vil få ben å gå på.

Nå handler det om intet mindre enn 1,6 milliarder kroner, foreløpig.

– Denne avtalen signaliserer sterk norsk støtte til det viktige arbeidet WFP gjør. Økende sult og matmangel er dypt urovekkende, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Avtalen utgjør 400 millioner kroner i året – og er såkalt kjernestøtte. Det betyr at Verdens Matvareprogram kan benytte pengene til de tiltakene de mener er viktigst. Norge har med andre ord ingen innflytelse eller kontroll med bruken, nettopp slik riksrevisor Per-Kristian Foss kritiserer.

Det opplyses at pengene er øremerket innsats i de humanitære krisene hvor det til enhver tid er størst behov for humanitær bistand.

Riksrevisoren ga i sin kritikk blant annet uttrykk for det virker som om norske myndigheter nærmest sliter med å bli kvitt penger på formål ute i den store verden, og stadig leter etter steder å gi dem bort. Her har man funnet et slikt sted.

Les også:

Bistandstopp snakker ut: – Bistanden er et narrespill, den virker ikke

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.