Lee Harvey Oswald snakket med KGB, viser avklassifiserte JFK-dokumenter. Arkivfoto: NTB

Lee Harvey Oswald snakket med KGB, viser avklassifiserte JFK-dokumenter.

Biden-administrasjonen har avklassifisert nesten 1.500 dokumenter knyttet til drapet på president John F. Kennedy i november 1963.

Den kanskje største avsløringen er at noen uker før han skjøt presidenten, snakket Oswald med en KGB-offiser ved den sovjetiske ambassaden i Mexico by.

En CIA-rapport avviste Oswalds besøk til den sovjetiske ambassaden som en forespørsel om pass eller visumspørsmål.

Dokumentene er gjort tilgjengelig to måneder etter at president Joe Biden forsinket en planlagt utgivelse av JFK-materiale.

Ifølge Biden er utsettelsen nødvendig for å kunne beskytte mot «identifiserbar skade mot militært forsvar, etterretningsoperasjoner, politiarbeid eller håndteringen av utenrikspolitiske relasjoner».

Onsdagens offentliggjøring vil bli fulgt av en omfattende sikkerhetsgjennomgang av dokumentene som fortsatt er hemmeligstemplede, rundt 10.000, men det er ingen tidsplan for når den gjennomgangen skal være fullført.

Av dokumentene som ble offentliggjort onsdag, er de fleste knyttet til Lee Harvey Oswald.

I forkant av offentliggjøringen anslo riksarkivet at over 90 prosent av regjeringens dokumenter om attentatet allerede er avklassifisert.

Les også:

Clinton-medarbeider skifter side, forteller om Epstein og Bill

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.