Sier «njet»: Russlands president Vladimir Putin avviser at klimaendringer er noen sikkerhetstrussel.  Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

FN har forsøkt å vedta en resolusjon der klimaendringer gjøres til «en sikkerhetspolitisk trussel». Da ville ikke Russland være med lenger. Også Kina og India er skeptiske.

Ifølge FN har klimaendringer innflytelse på det aller meste, også verdens sikkerhetspolitiske spørsmål. Derfor har man ønsket å få vedtatt en felles FN-resolusjon der klimaendringer fremstilles som en «trussel mot global sikkerhet».

NRK beretter om saken.

Men dette vil ikke Russland være med på. NRK skriver at landet nedlegger veto i sikkerhetsrådet mot en slik resolusjon.

På sidene til FN-sambandet i Norge kan man lese mer om den russiske holdningen. Det viser seg at heller ikke betydelige land som Kina og India spiller på lag med FN i denne sammenheng:

Russland mener at klimaendringene er et spørsmål om bærekraftig utvikling og at det er andre FN-organisasjoner som bør jobbe med dette. Kina, og noen av de valgte medlemmene som India, er usikre på om vi har nok informasjon til å si med sikkerhet at det finnes en kobling mellom klima og sikkerhet.

Når tre av verdens største og mest innflytelsesrike nasjoner avviser grunnlaget for denne resolusjonen, så er det et stort tilbakeslag for den klimaaktivistiske delen av FN-systemet, inkludert Norge.

Mange vil mene dette er et signal om at det finnes en grense for hva slags påfunn det  er mulig å få presset igjennom i klimaets navn, og at man nå har nådd den grensen.

Les også: 

Arktis fryser over tidligere enn før

Gode bøker til jul, til deg selv eller andre – bestill nå: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.