Rekordhøye strømpriser har fått uventede konsekvenser for svenske bileiere. Mandag var det i snitt over tre kroner billigere per mil å kjøre en bensindrevet bil enn en elektrisk.

Mandag satte strømprisen i Sverige rekord med 6,46 SEK per kilowattime – eksklusive skatter og avgifter. Det innebar blant annet at det ble billigere å kjøre bensinbil enn elbil.

Det er Expressens bilag Dina Pengar som har laget regneeksemplet, basert på en elbil som trekker rundt to kilowattimer på mila. Alle som ladet elbilen sin i rekordtimen mellom 16 og 17, da strømmen var på det dyreste, måtte da betale en kostnad på 12,92 SEK per mil. Samtidig var prisen for en liter 95 oktan bensin 16,89 SEK. Gjennomsnittlig forbruk for alle bensinbiler i Sverige er 0,58 liter per mil, noe som gjorde at det var over 3 SEK billigere per mil å kjøre en bensindrevet bil enn en elbil.

Les mer: Sverige: Skadet reaktor kan føre til enda dyrere strøm

Elbiler har blitt presentert som både bedre for miljøet og billigere i drift, sammenlignet med bensindrevne biler. Ifølge Carl-Erik Stjernvall, teknisk ekspert i Riksförbundet M, har mange valgt å kjøpe elbiler selv om de er betydelig dyrere i innkjøp enn bensindrevne biler, nettopp fordi det skal bety en besparelse. Stjernvall mener at en langsiktig høy strømpris derfor kan ha negative effekter på elbilmarkedet.

– Om vi en period framöver skulle ha en diskussion hur prisläget ligger mer generellt om man ser på vad det kostat sett över vintern eller om vi märker att elpriset verkligen lägger sig på en högre nivå, så är det klart att det blir väldigt intressant att titta på eftersom många väljer laddbara bilar just nu, säger Carl-Erik Stjernvall.

Nedstenginger av fullt fungerende atomkraftverk, eksport av en stor del av elektrisiteten som produseres og investeringer i vindkraft har ført til at strømprisene i Sverige har steget med over 2400 prosent i 2021. Samtidig har hele landet vært rammet av kaldere vær enn normalt. Foreløpig er det ingen prognoser for når strømprisen kan gå ned igjen, det er godt mulig at prisene vil fortsette å øke utover vinteren.

Kjøp Kents bok her!

 

kaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.