Et høytrykk fra Sibir vil gjøre det iskaldt i store deler av landet fram til onsdag, melder Meteorologisk institutt. Det er dårlig nytt for folk som fyrer med strøm. I verste fall kan økt strømforbruk kombinert med eksport resultere i periodevise strømutkoblinger.

– Det blir rett og slett kaldt framover. Et høytrykk kommer til å prege været, sier vakthavende meteorolog Martin Granderød ved Meteorologisk institutt til NRK.

Høytrykket tar med seg kald luft fra øst og nord i Russland. Den vil prege været i Norge fra Innlandet og opp til Finnmark.

I tillegg er det meldt om vind flere steder, som gjør at temperaturen vil oppleves som enda kaldere.

Granerød sier det også vil bli kaldt på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, men at Finnmark vil merke det mest.

– Utover i neste uke ser det ut som det kan komme ned i minus 30 til 40 på Finnmarksvidda. Så kaldt som det blir det ikke lengre sørover. (NTB)

Senest sist uke var det ned mot minus 30, flere steder i Innlandet. Det er ikke så uvanlig, men når strømprisene er så høye som nå, og med stadig færre som har tilgang på ved, kan en kuldeperiode nå få store konsekvenser.’

Siden det også er varslet kaldere vær i Sentral-Europa, er det fare for at kontinentet igjen kan oppleve større strømbrudd, som i januar 2021:

Europa farlig nær strømsammenbrudd igjen, og faren øker

 

Skulle så 1450 MW av Sveriges kraftproduksjon falle bort på grunn av skadene på Oskarshamn 3-reaktor, vil norsk kraft bli eksportert til Sverige. Det er da et åpent spørsmål om det i det hele tatt vil være nok strøm.

Et scenario er å stoppe kraftkrevende industri, men det tar tid, og hvem vil betale for det? En annen mulighet, heller ikke særlig forlokkende for regjeringen, er å gå til lokale og periodiske strømutkoblinger.

Les også:

Leder av energi- og miljøkomiteen: Vi så ikke helt de høye strømprisene komme

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.