Kirken er et gudshus, det er ikke et allrom, eller et dødt historisk rom. Gunleiksrud Raaum innfører en helt ny definisjon av kirkene. Hun kaller dem kulturskatter som «de» forvalter på vegne av fellesskapet. Dette er maktspråk og en tilraning av makt i fellesskapets navn.

– Vi forvalter kirkene som nasjonale kulturskatter på vegne av fellesskapet, og da kan det være rimelig at vi er åpne for at også andre kan bruke kirkene, dersom de ønsker det, sa Raaum da hun gjestet radioprogrammet Kompass på NRK P2 denne uken.

– Det har gjort inntrykk på meg når noen sier at de vil bruke et rom som er like fint som kirken til begravelser, utdyper hun overfor Vårt Land.

Samtidig er hun klar på at ingen skal tvinges til kirkelig begravelse. Hun viser blant annet til at Humanetisk Forbund (HEF) har vært tydelig på at de mener kirkebygget er et uttrykk for kristen tro, og at de slett ikke ønsker å gjennomføre sine seremonier hvor.

I koronatiden godkjente Bispemøtet at kirker kunne leies ut til livssynsnøytrale begravelser, men ikke for begravelser for andre religioner. (NTB)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.