Europeiske diplomater uttrykker skuffelse og bekymring etter denne ukens atomforhandlinger med Iran i Wien.

Avstanden er blitt større med nye iranske forslag, og det er uklart hvordan den kan bli mindre innen en realistisk tidsramme, mener diplomater fra den såkalte E3-gruppen – Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

– Teheran går tilbake på nesten alle de vanskelige kompromissene som ble utarbeidet etter mange måneder med hardt arbeid, sier de fredag kveld.

Iranske nyhetsbyråer har tidligere meldt at Iran har levert inn to forslag til endringer, og at disse vurderes av europeiske diplomater.

Fortsettelse følger

Både iranske og europeiske kilder regner med at forhandlingene vil fortsette neste uke. Ifølge iranske nyhetsbyråer blir det trolig møter mandag.

De europeiske kildene oppgir at forhandlingsdelegasjonene reiser hjem i helgen for å få nye instruksjoner, før partene samles til nye forhandlinger neste uke for å se om avstanden kan bli mindre.

Tidligere i år har det vært seks forhandlingsrunder med sikte på å gjenopplive atomavtalen fra 2015. Mandag startet en ny runde. I tillegg til den europeiske trioen og Iran har Kina og Russland deltatt. USA deltar indirekte.

USA trakk seg

Atomavtalen ble inngått mellom Iran, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland i 2015. I 2018 trakk Trump-administrasjonen USA ut av avtalen og gjeninnførte omfattende økonomiske sanksjoner mot Iran.

Avtalen skulle gi verden garantier for at Iran ikke bruker sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen. Iran insisterer på at atomprogrammet kun har fredelige formål.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.