Ved hjelp av intensivert vaksinering og strengere regler for karantene og isolasjon vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) få kontroll over pandemien.

Dette til tross for at to doser vaksine åpenbart ikke er nok til å begrense smittespredningen, som aldri har vært høyere enn de siste ukene. Men Støre satser på de gamle hestene. Så er spørsmålet om dette handler om folkehelse eller om å fremstå som handlekraftig.

– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han redegjorde for regjeringens koronastrategi fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Vi skal få til et taktskifte, lovet Støre.

Støre ønsker ikke en ny nedstengning. I stedet satser han knallhardt på boostere, og ber kommunene sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april 2022. Alle over 18 år skal få tilbud om en tredje dose med mRNA-medisin, også kalt vaksine.

Oppfriskningsdose tilbys seks måneder etter andre vaksinedose.

– Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen, også den mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier Støre.

Munnbindene skal tas i bruk igjen, i første omgang anbefaler regjeringen bruk av munnbind på kollektivtrafikk, taxi og kjøpesentre, samt i all kontakt med helsevesenet.

Tidligere statsminister Erna Solberg er allikevel kritisk til regjeringen, særlig når det gjelder lettelser i innreisereglene.

Det er positivt at regjeringen har kommet med nye innreiserestriksjoner som følge av omikronvarianten, sa Solberg i Stortinget tirsdag.

– Samtidig registrerer jeg at regjeringen holder fast ved fjerningen av innreiserestriksjoner som trådte i kraft natt til fredag, også for Sør-Afrika og landene rundt, sa hun.

Solberg ønsker mer bruk av karantenehotell, og mindre bruk av tillit.

Mens SV-leder Audun Lysbakken vil ha «All makt i denne sal» og ber om at Stortinget skal få mer kontroll over smittevernet.

– En kritikk vi hadde til felles da Ap var i opposisjon, var at vi ser at i en langvarig krise er smittevernloven dårlig tilpasset. Regjeringen har svært omfattende fullmakter og kan gjennomføre svært inngripende tiltak uten at det må forankres i Stortinget, sa Lysbakken fra talerstolen på Stortinget etter Støres redegjørelse tirsdag.

Han viser til at Jonas Gahr Støre tidligere har vært enig i at regjeringens fullmakter i forbindelse med smitteverntiltak må sees på.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å gjøre det også nå, sier Lysbakken.

– Denne pandemien er ikke plutselig over, og vi mener at det er nødvendig å få en bedre demokratisk forankring hvis vi igjen skulle komme i en situasjon hvor vi igjen kan trenge mer inngripende tiltak.

FrP-leder Sylvi Listhaug vil bekjempe pandemien ved hjelp av lønnsøkning for sykepleiere og andre ansatte i helsevesenet.

– Vi vet at det utdannes for få, lønna er for lav, sa Listhaug.

Men statsminister Støre står fast på at vaksinering er løsningen.

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.