Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forslår å bruke – 322,4 milliarder kroner fra oljefondet. Det er nøyaktig det samme som Solberg-regjeringen foreslo.

Det framgår av nøkkeltallene Finansdepartementet publiserte klokka 8 mandag morgen.

322,4 milliarder kroner tilsvarer 2,6 prosent av Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet, og det er godt innenfor handlingsregelens anbefaling om å holde oljepengebruken under 3 prosent.

Tilleggsproposisjonen er den nye regjeringens forslag til endringer og omdisponeringer i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Støre-regjeringens forslag legges fram klokka 12 mandag, og skal gjennom forhandlinger, trolig med SV i første omgang.

Vedum: – Det går godt

Prognosene for verdiskaping, sysselsetting og arbeidsledighet neste år er de samme som Solberg-regjeringen la til grunn i sitt budsjettforslag for en måneds tid siden.

Veksten i Fastlands-BNP anslås til solide 3,8 prosent, og ledigheten skal falle til 2,4 prosent neste år, hvis prognosene slår til.

– Det går godt i norsk økonomi, budsjettet er tilpasset dette, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han møtte pressen mandag morgen.

Negativt bidrag

– Vi har jo hatt veldig lave renter. Krona har også vært veldig lav, og det har styrket konkurranseevnen vår. Vi er opptatt av å ha et ansvarlig og godt budsjett, og det er det vi kommer til å legge fram klokken 12, sa han til journalistene som hadde møtt opp utenfor statsrådsboligen.

Budsjettimpulsen – statsbudsjettets bidrag til aktiviteten i norsk økonomi – anslås til -2,6 prosent.

– Jeg er ikke veldig spent egentlig. Dette er et godt statsbudsjett og en god budsjettdag, sa Vedum.

– Folk skal se at vi ser hverdagen deres, la han til.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂