Fargefotografi i United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC.

Krystallnatten fant sted i Nazi-Tyskland (inkludert Østerrike og Sudetenland) mellom 9. og 10 november 1938, for 83 år siden. Bildet viser rester av Torah-ruller fra synagoger i Wien og Marburg. Noen tok vare på dem, og holdt dem i skjul inntil frigjøringen i 1945.

Krystallnatten, på tysk Kristallnacht, var den inntil da verste pogrom som hadde skjedd. 7 500 jødisk-eide forretninger og boliger ble vandalisert, mer enn 1400 synagoger satt fyr på, og minst 91 personer ble drept. Til overmål ble jødene pålagt å betale rundt en milliard Reichsmark som erstatning for skadene.

Mer detaljerte beskrivelser av Kristallnacht finner vi hos USHMM og Yad Vashem (tekst på tysk).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.