Vi pusser opp huset, særlig nytt kjøkken var nødvendig etter 22 års bruk. Så fikk kona ånden over seg, og dermed ble det også ny parkett og nye farger på veggene i tre etasjer.

Derfor har jeg rømt fra kaoset, og etter en familieferie på Gran Canaria ble det en svipptur til Oslo og deretter noen dager i Budapest.

Det er vel egentlig ingen strender i Budapest. Men det er en massiv elvebredd, hvorfra man kan se den mektige elven Donau sige forbi.

Budapest er kanskje min favorittby i Europa, og jeg har vært stort sett overalt, med noen flaue unntak, som Wien. Med en far som var kaptein i SAS ble jeg ofte invitert på tur hvis han skulle til spennende byer i Europa. Allerede som nokså ung gutt, lenge før mobiltelefoner og minibankkort, lærte jeg meg å klare meg selv i byer som Nice og London med kart, lommepenger og total frihet.

Min onkel Jozsef, som giftet seg med min fars søster, var en av de unge guttene som kom til Norge fra Ungarn i 1956. Jozsef rømte da de sovjetiske stridsvognene knuste opprøret. Han var 16 år gammel.

Budapest er hovedstaden i et land som ikke gidder å skamme seg over sin historie, selv om ripene i lakken er der. Som at Ungarn var allierte med nazistene under andre verdenskrig.

Men i dag er det i Budapest man finner en stor synagoge, åpen for alle, uten synlige sikkerhetsvakter. Man kan bare spasere inn. Og jeg møtte til og med på en bartender iført kippa. Hadde dette vært mulig i Malmö?

På min reise møtte jeg både ungarske og amerikanske patrioter, og dette snakker jeg litt om i dagens Strandpod.

PS: På grunn av sykdom er denne publisert en dag for sent, ber ydmykt om tilgivelse.

Videoen er klar til å sees via Odysee der vi nå har en egen Podcast kanal! Lag en konto på Odysee her! – Odysee vil da gi oss poeng som hjelper oss å klatre i algoritmene! Følg oss på Rumble.

Følg oss også på PodBean, iTunes og alle steder der podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.