Miljøminister Espen Barth Eide vil at nordmenn skal regne med karbonavtrykket fra importerte varer. Men Norge regner ikke med CO2 for olje og gass som eksporteres. Den viktigste råvaren Norge henter opp, holdes ute av regnskapet. Miljøregnskapet er et politisk bokholderi, og nå skal nordmenn stå til rette for produksjonen i land som Kina.

Men hvor er logikken i at vi skal betale for dårlig miljøøkonomi i Kina? Uansett ser det ut til at utgiftene veltes over på skattebetalerne.

 

Vi må også ta høyde for klimautslipp fra varer vi importerer når vi regner på Norges klimautslipp, mener klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Vi må lære oss å regne på de samlede utslippene av det vi forbruker. Vi må bli flinkere til å synliggjøre og bevisstgjøre oss på dette. Hvis vi importerer stål fra Kina, kan vi ikke sette det til null i regnskapet vårt. Vi må ta høyde for det også, sier Eide til NRKs Politisk kvarter.

En slik oversikt vil komme i tillegg til utslippstallene Norge er forpliktet til å levere på etter Parisavtalen, som gjelder utslipp fra aktivitet i Norge.

Men Eide kan ikke si når regjeringen vil begynne å måle klimautslipp fra varer og tjenester Norge importerer.

– Vi skal ta tak i det litt etter hvert, sier han.

SVs Lars Haltbrekken mener et slikt regnskap er viktig for å vise Norges miljøavtrykk.

– Det er større enn det som vises i det offisielle regnskapet, påpeker han, og mener det kan bidra til å få på plass bedre ordninger for å reparere ting.

Haltbrekken varsler også at de kommer til å stille krav om «radikale grep» for å kutte utslipp når de skal forhandle med Ap og Sp om statsbudsjettet. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.