Arbeiderpartiets tidligere statsminister Thorbjørn Jagland ble så opprørt over sin partifelle Jens Stoltenbergs deltakelse i Libya-krigen i 2011 at han stemte Sosialistisk Venstreparti ved valget i 2013. Dette kommer frem i hans nye bok «År i fred og ufred», som Dagsavisen har fått tilgang til, og som utkommer onsdag.

«Jeg gikk til forhåndsstemming på kommunehuset i Risør. Tok SVs liste og la den med skjelvende hånd i stemmeurnen», skriver Thorbjørn Jagland i sin nye bok «År i fred og ufred». «Jeg stemte med min samvittighet. Jeg kunne ikke annet. Jeg fortalte det ikke til noen, ikke engang min kone», fortsetter Jagland i boken, som er bind to i hans «Memoarer fra et politisk liv» som lanseres onsdag. (Dagsavisen)

Jens Stoltenberg og hans regjering vedtok at norske fly skulle delta i bombingen av Libya våren 2011. Jagland var på det tidspunktet leder av Europarådet.

Den norske bombingen ble kontroversiell også fordi Stoltenberg-regjeringen tok beslutningen om å bombe etter konsultasjoner med Stortinget per telefon og SMS. «Jeg anser den norske støtten til aksjonen i Libya som det største utenrikspolitiske feiltrinn siden andre verdenskrig», skriver Jagland i boken.

Dermed endte det med at Jagland under stortingsvalget i 2013 sto der i stemmeavlukket på kommunehuset i Risør, tok SVs liste, og med skjelvende hånd la den i stemmeurnen etterpå. «Jeg stemte ikke imot Partiet, mot mitt parti. Arbeiderpartiet hadde aldri godtatt å bli med på eventyret i Libya hvis det hadde fått mulighet til å diskutere saken», mener Jagland i boka.

Boken utkommer onsdag, så det vites ikke om han også kommenterer sin egen rolle i utdelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama, eller sitt eget forhold til Obamas utenriksminister Hillary Clinton og hennes rolle i Libya-krigen.

Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland stemte SV i protest 

Les også:

Libya: Benghazi – en by i ruiner (II)

CBS-journalists pc ble kapret og ødelagt da hun gravde i Benghazi-saken

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.