Solen skinner på et boligområde på Tromsøya den 18. november 2018. Foto: Marianne Løvland / NTB.

Dyrere strøm er bare begynnelsen på økende bokostnader fremover, mener organisasjonen Huseierne. De ber boligeiere forberede seg på trangere økonomiske tider.

Tidligere i oktober la organisasjonen fram en prognose som viser at bokostnadene vil stige med rundt 30 prosent de neste årene, melder NRK.

– Boliglånsrenta er den store kostnaden for mange. Den går oppover og kommer nok til å være høyere enn den er i dag. Vi får også høyere strømpriser. Det har vi allerede merket i høst, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil hos Huseierne.

Også dyrere forsikringer, økte kommunale utgifter og større vedlikeholdsutgifter på grunn av et våtere klima vil bidra til økte bokostnader.

Phil mener det er et faresignal når det å kjøpe en bolig ikke blir den største utfordringen, men det å bo og bli værende der.

Også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea er bekymret, og mener at lavlønnsyrker og småbarnsfamilier vil merke det mest.

Hun anbefaler boligeiere å reforhandle avtaler både med banker, forsikringsselskap og strømleverandører, og å gå gjennom eget forbruk, mens Phil ber politikere om å være oppmerksom på konsekvensene av å øke kommunale avgifter.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.