En mann fisker mens en oljetanker passerer forbi i Port Aransas, Texas, den 8. mai 2020. Foto: Eric Gay / AP / NTB.

En FN-studie av 15 land med stor produksjon av fossile energikilder viser at de fleste av dem planlegger å øke produksjonen av olje og gass i tiden frem til og etter 2040, mens det ikke er utsikter til noen vesentlig reduksjon i kullproduksjonen.

Prognosen er helt uten samsvar med klimapolitiske ambisjoner om å redusere forbruket av fossile brennstoffer radikalt innen 2030, går det frem av en fersk rapport fra FNs miljøprogram (UNEP).

Landene som analyseres i rapporten, er Australia, Brasil, Canada, Kina, Tyskland, India, Indonesia, Mexico, Norge, Russland, Saudi-Arabia, Sør-Afrika, De forenede arabiske emirater, Storbritannia og USA, og til sammen forventes de å produsere over dobbelt så mye som Paris-avtalen tilsier, opplyser Reuters.

Under the pact, nations have committed to a long-term goal of limiting average temperature rises to less than 2 degrees Celsius above pre-industrial levels and to attempt to limit them even further to 1.5C.

The report, which analysed 15 major fossil fuel producers, found they plan to produce, in total, around 110% more fossil fuels in 2030 than would be consistent with limiting the degree of warming to 1.5C, and 45% more than is consistent with 2C.

Grafikk: Production Gap Report 2021.

FN-rapportens hovedforfatter sier at produksjonen av fossile brennstoffer må reduseres straks:

«The research is clear: global coal, oil, and gas production must start declining immediately and steeply to be consistent with limiting long-term warming to 1.5C,» said Ploy Achakulwisut, a lead author of the new report.

De siste tiårenes historikk viser imidlertid stikk motsatt tendens:

Avviket mellom visjon og virkelighet kan forventes å sette sitt preg på det globale klimatoppmøtet som begynner i Glasgow om ti dager.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.