Rykter om bensinmangel og diesel har skapt rekordlange bilkøer på bensinstasjoner i Storbritannia de siste dagene. I enkelte tilfeller har det utartet, med slåssing og knuffing mellom desperate folk på jakt etter drivstoff.

Shell, Esso, BP og Texaco har innført en maksgrense på 30 pund for hver kunde, rundt 350 norske kroner. Dette rekker ikke særlig langt, med en bensinpris på rundt 16 kroner literen. Hver kunde begrenses til et innkjøp av maksimalt 22 liter.

BP (British Petroleum) har stengt 20 av sine 1200 stasjoner i Storbritannia på grunn av null forsyninger og tomme tanker.

Selskapet varslet før helgen at det nærmer seg tomt for bensin og diesel på mellom 50 og 100 andre BP-stasjoner.

Koronapandemien får skylden for situasjonen: Nedstengningene har ført til en stor mangel på sjåfører. Det er ikke nok folk som kan levere bensin og diesel med tankbiler.

En stor andel av sjåførene har vært fra andre land, og de har reist til sine opprinnelige hjemland under pandemien. Trøblete regler, blant annet med vaksinegodkjenning, har holdt sjåførene utenfor Storbritannias grenser.

Transportminister Grant Shapps vil trylle frem 5000 sjåfører, og forsøker å legge lokk på panikken overfor BBC.

– There is «no shortage of fuel» and people should be «sensible» and fill up only when they need to.

The transport secretary said there was «plenty of fuel» and that he had checked with the six refineries and 47 storage centres in the country.

But the Petrol Retailers Association said that «between 50% and 90%» of its members’ forecourts are dry.

Shapps gir sjåførenes hovedorganisasjon Road Haulage Association (RHA) skylden for å ha skapt en situasjon med  hamstring og panikkreaksjoner.

RHA anslår at det vil være en manko på 90 000 vogntogsjåfører i Storbritannia denne høsten.

Samtidig sliter britene allerede med skyhøye priser for strøm. Enkelte analytikere hevder at vi nordmenn vil oppleve det samme allerede nå til vinteren.

E24

«Elleville» strømpriser i England – analytikere spår det samme i Norge

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂