Mark Zuckerberg vitner i en høring i Representantenes hus i Washington 12. desember 2019 i forbindelse med en antitrust-etterforskning. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB.

To grupper av aksjonærer i Facebook har gått til sak mot selskapet på grunn av et forlik mellom Facebook og amerikanske antitrust-myndigheter som kom på fem milliarder dollar, fordi selskapets grunnlegger, toppsjef og største aksjonær Mark Zuckerberg skulle unngå personlig ansvar.

Kjempebeløpet, som saksøkerne mener var en hestehandel, ble avtalt med Federal Trade Commission (FTC) for å unngå at Zuckerberg skulle saksøkes personlig etter Cambridge Analytica-skandalen, skriver Politico.

Uten denne beskyttelsen av Facebook-sjefen ville forliket ha kostet selskapet 106 millioner dollar, altså ca. to prosent av beløpet som ble betalt, hevder saksøkerne.

“Zuckerberg, Sandberg, and other Facebook directors agreed to authorize a multi-billion settlement with the FTC as an express quid pro quo to protect Zuckerberg from being named in the FTC’s complaint, made subject to personal liability, or even required to sit for a deposition,” one of the suits alleged.

Etaten kunngjorde aldri sine hensikter om å rettsforfølge Zuckerberg personlig:

The FTC has never disclosed that it originally planned to name Zuckerberg personally in the lawsuit, and the agency’s two Democrats at the time voted against the settlement in part because of the lack of personal liability for the CEO.

Noen av saksøkerne hevder at styret i Facebook aldri har prøvd å holde stille Zuckerberg til ansvar, men i stedet har gitt ham personlig ryggdekning:

“The Board has never provided a serious check on Zuckerberg’s unfettered authority,” one set of shareholders said. “Instead, it has enabled him, defended him, and paid billions of dollars from Facebook’s corporate coffers to make his problems go away.”

Aksjonærene stevnet i fjor selskapet for Delaware Court of Chancery – en billighetsdomstol som i visse saker har jurisdiksjon i hele USA, og ofte befatter seg med forretningstvister – og stevningen ble offentlig kjent tirsdag, opplyser Politico.

 

 

Følg Document på MeWe.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂