USAs president Joe Biden skrev torsdag kveld under en presidentordre med omfattende vaksinekrav, som blant annet pålegger vaksinering av alle føderalt ansatte. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. 19 guvernører har så langt varslet at de vil motsette seg kravene.

De omfattende kravene vil blant annet gjelde for selskaper med over 100 ansatte. Der må selskapene enten sørge for at alle ansatte blir vaksinert, eller de må teste de ansatte for koronaviruset hver uke, noe som påvirker om lag 80 millioner amerikanere.

I tillegg vil presidenten kreve vaksinering av rundt 17 millioner helsearbeidere i klinikker og institusjoner som får økonomisk støtte via Medicare- eller Medicaid-programmet. Dette gjelder blant annet alle sykehjem. Det åpnes for enkelte unntak, enten av religiøse årsaker eller for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Biden vil også kreve at alle statsansatte blir vaksinert, så vel som all innleid arbeidskraft på føderalt nivå. Også guvernører oppfordres til å kreve at ansatte i skolevesenet blir vaksinert. (NTB)

Biden kom også med krasse angrep på de som ennå ikke har latt seg vaksinere.

– Vi har vært tålmodige, men vår tålmodighet er tynnslitt, og deres nekt har kostet oss all dyrt, sa Biden og la til at den uvaksinerte minoriteten «kan gjøre stor skade». (NTB)

Sterke reaksjoner 

Til tross for at USA allerede har begynt å sette tredje vaksinedoser, såkalte boostere, og til tross for flere studier som peker på vaksinenes begrensede beskyttelse, angrep Biden de uvaksinerte.

– Dette handler ikke om frihet eller personlig valg, det handler om å beskytte deg selv og de rundt deg, mennesker du jobber med og folk du bryr deg om – menneskene du er glad i, sa Biden.

Nattens tale har allerede vakt skarpe reaksjoner i USA. Mer enn 19 guvernører, deriblant guvernørene i  Arizona, Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Missouri, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, og Wyoming, har varslet at de vil motsette seg presidentordren.

Biden Mandates COVID-19 Vaccines for Federal Workers (Epoch Times)

19 Governors, 2 AGs Immediately Resist Biden’s Vaccine Mandates (Epoch Times)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.