Høyre endret nylig kurs i oljepolitikken, ved sitt forslag om endringer i petroleumsskatten. I praksis foreslår Høyre en avskaffelse av leterefusjonsordningen. Nå straffes Tina Bru (H) knallhardt av velgerne i Rogaland i ny måling.

Høyre har i alle år stått fast på å opprettholde både oljeproduksjon, leting og de spesielle rammebetingelsene for Norges viktigste næring.

Men tirsdag kveld la olje- og energiminister Tina Bru (H) fram endringer i petroleumsskatten.

Miljøbevegelsen jublet, men de trofaste Høyre-velgerne i Rogaland viser sin misnøye i en ny måling.

Nå faller Høyre fra 28,8 prosent i stortingsvalget 2017 til 20,9 prosent i meningsmålingen.

Johan Giertsen fra Poll of polls har studert bakgrunnstallene.

– 9 prosent av Høyre-velgerne går til Frp i denne målingen. Det er helt spesielt. Jeg kan ikke huske å ha sett lignende på en profilert måling i Norge i 2021. Det er nærliggende å tenke at oljeskattesaken er en medvirkende årsak, sier Giertsen, som for øvrig er medlem i Høyre.

– En så brutal lekkasje fra Høyre har vi ikke sett i 2021. Høyre lekker til alle utenom Rødt, men lekkasjen er mye kraftigere i Rogaland til Ap og Frp. Samtidig henter Høyre relativt få velgere, så der har du forklaringen på målingen.

Høyre mister også velgere til Ap. Sp og Venstre.

Hvis målingen hadde vært valget, ville Høyre miste et mandat, til fordel for Sp. På venstresiden ville SV fått ett mandat. Hverken Venstre, MDG og Rødt ville blitt representert i oljefylket.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) er ikke fornøyd med tallene.

– Dette er opplagt ikke gode nok tall for oss. Nå skal vi jobbe beinhardt fram til valgdagen, sier Bru.

– Målingen er tatt opp i dagene rundt oljeskattenyheten. Jeg kan forstå at mange av våre velgere har blitt usikre, men etter hvert som forslaget har blitt bedre kjent og blitt godt mottatt av næringen, har jeg tro på at velgerne kan komme tilbake.

Bru sier videre at hun tror at valgresultatet vil bli bedre enn målingen viser, men innrømmer at hun aldri har sett en svakere måling enn dette.

Det er nok et samlet bilde som gjør utslaget. Oljeskattutspillet kan ha vært den berømte dråpen som fikk begeret til å renne over.

Misnøyen med elektrifiseringen av sokkelen er stor blant oljearbeidere. Vindturbiner ødelegger det vakre landskapet på Jæren, uten at dette gir noe særlig lokale inntekter eller arbeidsplasser. Karbonfangst og skyhøye strømpriser opp mot 170 øre pr. kWt, alt dette skaper murring blant vanligvis svært lojale Høyre-velgere i Rogaland.

Les også: Tina Bru: Ingen anelse om hva elektrifisering av sokkelen vil koste 

Så kom dette utspillet. En stor andel av de som jobber tilknyttet oljenæringen husker godt krisen i 2014, som hadde store konsekvenser i et fylke hvor nesten alle næringer er avhengige av landets viktigste næring.

Samtidig er dette nok et eksempel på at Høyre er i ferd med å miste grepet, særlig i hovedstaden Stavanger. Der mistet Høyre ordføreren etter lokalvalget i 2019, etter 24 år med Høyre-styrt bystyre.

Man må dog minne om at dette er kun én måling. Om litt over en uke får vi fasiten.

Stavanger Aftenblad (bak mur): Høyre kollapser i Rogaland etter oljesjokk

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂