USAs høyesterett avviser å umiddelbart blokkere Texas’ nye abortlov. Loven gjør abort etter sjette uke ulovlig.

Mange kvinner vet ikke engang at de er gravide i sjette uke.

Det gjøres ikke unntak for voldtekt eller incest, og loven er dermed den strengeste i USA.

Både høyesterettsjustitiarius John Roberts og tre andre dommere tok dissens da domstolen torsdag unnlot å umiddelbart stanse loven i Texas, som trådte i kraft dagen før. Fem dommere sørget for at kjennelsen fikk flertall.

Domstolen understreker at den ikke har tatt endelig stilling til om Texas-loven er i tråd med USAs grunnlov.

Strengere enn andre

Loven fastslår at abort er ulovlig etter at fosterets første hjerteslag registreres, noe som vanligvis skjer i sjette uke.

Lignende lover er vedtatt i en rekke andre republikansk-styrte delstater, men hittil er alle stanset i høyesterett fordi de strider mot Roe vs. Wade-kjennelsen i USAs høyesterett i 1973, som fastslår kvinners rett til abort.

Sammensetningen av dommere i høyesterett ble imidlertid endret i perioden da Donald Trump var president.

Texas-loven er strengere og annerledes enn lover i andre delstater siden den åpner for at vanlige mennesker, og ikke bare politi og påtalemyndighet, kan saksøke personer som medvirker til en abort.

– En katastrofe

Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU kaller Texas-loven åpenbart grunnlovsstridig, mens Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus, kaller den en katastrofe for kvinner i Texas.

Også president Joe Biden har omtalt loven som ekstrem og kalt den et «åpenlyst brudd på den grunnlovsfestede rettigheten etablert av Roe vs. Wade, som har dannet presedens i nesten et halvt århundre».

– Min administrasjon vil forsvare og beskytte den rettigheten, sa Biden i en uttalelse onsdag.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.