Den statseide energigiganten Vattenfall advarer i en pressemelding om at den svenske regjeringens beslutning om kjernefysisk drivstoffforvaltning kan føre til stopp for atomkraftverkene i Ringhals og Forsmark i 2024. I så fall betyr dette at Sverige mister en fjerdedel av sin strømproduksjon.

Swedish Nuclear Fuel Management, hvis oppgave er å ta vare på alt radioaktivt avfall fra de svenske atomkraftverkene, hadde sendt en felles søknad til Land- og miljøretten om forlengelse av mellomlageret og å begynne sluttdeponering. Regjeringens beslutning i forrige uke betydde at bare den planlagte midlertidige lagringen ble godkjent, og at spørsmålet om endelig avhending fortsatt er ubesvart.

«Mulighetene for å starte reaktorene Forsmark 2 på nytt etter den årlige revisjonen 2024 og Forsmark 3 etter den årlige revisjonen 2025 og Ringhals 3 og Ringhals 4 etter den årlige revisjonen 2025, er ikke forutsigbare for øyeblikket, ifølge regjeringens brutte beslutning,» skriver Vattenfall.

–Atomkraftindustrien er ansvarlig for å bygge, drive og avvikle atomkraft, inkludert å ta vare på avfallet. Forutsetningen for dette er et sluttdepot, sier Björn Linde, administrerende direktør i Forsmark og Ringhals, til Svenska Dagbladet.

–Vi har en plikt til å varsle strømmarkedet hvis det er en risiko for strømproduksjonen vår, noe vi gjorde etter forrige ukes avgjørelse, sier Björn Linde.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂