De som har vært koronasmittet, kan være bedre beskyttet mot deltavarianten av viruset enn de som har fått to doser med Pfizer-vaksinen, ifølge ny studie.

Men det er likevel en dårlige idé å pådra seg smitten med vilje, understreker forskerne.

Studien er gjort av israelske forskere ved at de har sammenlignet immuniteten i befolkningen ved hjelp av titusener av journaler.

Den er ennå ikke fagfellevurdert og publisert, men er forversjon er lagt ut på Medrxiv.

Og forskjellene er store. Ifølge forskerne dreier det seg om seks til tretten ganger så stor risiko for å bli smittet med deltavarianten hvis man er vaksinert og tidligere usmittet enn hvis man har hatt covid-19.

– Dette er et skoleeksempel på hvordan naturlig immunitet faktisk er bedre enn vaksinering. Etter hva jeg vet, er det første gang at det virkelig er bevist i covid-19-sammenheng, sier Charlotte Thålin ved Karolinska Institutet til Science Magazine.

Hun er selv spesialist ved Danderyd sykehus og ansvarlig forsker for den svenske Community-studien, som tidligere i sommer viste at selv mild covid-19 gir god beskyttelse mot alfa- og deltavariantene.

I den israelske studien har forskerne kartlagt infeksjoner, symptomer og innlegginger på sykehus mellom 1. juni og 14. august i år, da deltavarianten dominerte i Israel.

– Denne studien viser at naturlig immunitet gir en mer langvarig og sterkere beskyttelse mot infeksjon, sykdomssymptomer og innlegging på sykehus mot deltavarianten av SARS-CoV-2, skriver forskerne på Medrxiv.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.